Hopp til hovedinnholdet

Alt er forandre etter at pappa døde. Hjemme er det mye krangling, dumme tanker og sorg. På skolen står jeg nå også midt mellom mine nærmeste venninner som krangler. Lærer og helsesøster har fått vite om alt dette og tidligere selvskading. Nå er jeg redd for mammas reaksjon.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente på 13 år jeg har egentlig ingen sykiske eller fysiske problemer og alt det innenfor der. Men samtidig så er det mye som skjer hjemme( mye krangling sorg og dumme tanker) på skolen er de to bestevennene mine i en stor krangel, og jeg står i mellom dem. De tvinger meg nesten til å velge. Jeg har sagt ifra til lærer og helsesøster hvordan det er hjemme og mellom mine to bestevenner, men jeg har prøvd selvskading en gang før, og vennene mine fant ut av det. De sa det til en lærer så nå vet de at jeg har gjort det før, men jeg er veldig redd for hva som kommer til å skje videre og hva reaksjonen til mamma er! ALT er forandret etter at pappa døde! Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det er mye som skjer rundt deg nå. Det at din far er død gir som du sier en helt ny situasjon i livet ditt, og i livet til de andre i din familie. Dere er alle triste og reagerer på hver deres måte. Du har dine følelser samtidig som du opplever din mor i sorg. Du forteller om krangling og dumme tanker. Når man er trist og står midt i en sorgsituasjon blir man også fryktelig sliten. Alle krefter man har blir brukt opp av de triste følelsene som kommer. Det er derfor naturlig at det ikke er overskudd til noe annet.

I en periode kan alle rutiner være borte. Kanskje det ikke er ordentlig middag, eller noen som vekker deg om morgenen. Kanskje du ikke får den samme hjelpen til lekser eller blir kjørt til fritidsaktiviteter. Det å ha rutiner gir også trygghet og overskudd. Det at rutinene opphører kan derfor gjøre situasjonen verre. Det er derfor alltid å anbefale at man forsøker å fortsette slik man har gjort før. Gjør det du orker av det du pleier å gjøre. Det er helt naturlig å ikke orke så mye. Derfor er det lurt å gå på skolen, men kanskje du kan slippe lekser for en periode. I tunge perioder kan det faktisk være en god ide å gjøre mer av det som er avslappende. Synes du det er avslappende å se film så gjør det fremfor å gjøre noe du tenker du ikke orker for eksempel trening. Husk det er naturlig å sørge. Det er viktig å sørge. Det vil også ta tid før følelsene du har blir lettere å leve med. Slik vil det også være for dine mor. Jeg legger ved en artikkel om ungdom som har opplevd sorg, les denne.

Det er godt å høre at du snakker med lærer og helsesøster. Det hjelper å snakke om hvordan du har det. Spør om du kan snakke med helsesøster ofte fremover. Fortell hvordan du har hatt det siden sist samtale. Du trenger å få trøst og forståelse. Helsesøster kan også snakke med din mor slik at dere krangler mindre. Målet bør være at dere forstår hverandre bedre. Begynner du igjen med selvskading så trenger du trolig mer hjelp. Fortell dette til helsesøster.

Du skal ikke være engstelig for din mors reaksjon på å få vite at du har selvskadet deg. Det er fint å snakke med mor og lærer eller helsesøster sammen. Kanskje også flere ganger. Vær åpen og ærlig så er det lettest å hjelpe deg. Foreldre ønsker alltid det beste for barna sine, men i perioder slik som nå med sorg, kan dette være vanskelig. Din mor vil få gode råd fra helsesøster eller lærer  om hva som vil være godt for deg.

Til slutt vil jeg si at lærer får trolig slutt på kranglingen mellom dine venninner. De må bare få forståelse av at dette er krevende for deg akkurat nå. De får i alle fall holde kranglingen unna deg.

Lykke til videre

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise