Hopp til hovedinnholdet

Hvordan gå gjennom skolen med høyt press?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 15 år gammel jente som sliter psykisk med stress press og en dårlig selvtillit. Etter jul har karakterer gått ned, arbeidslysten sunket og kommer hele tiden inn på tanken om selvbeskadige og om hvordan ting ville vært om jeg bare forlot livet, selvom jeg vet at det ikke egentlig er en mulighet. Presset i tiende er høyt og når alle andre er bedre enn en går både selvtilliten og alt annet ned. Jeg er ganske innesluttet av meg og siden 7ende har jeg ikke hatt en eneste venn å snakke med hvor alle bare forsvinner. Og jeg har ingen å stole på eller støtte meg på. Jeg lurte på om du/dere har noen tips til å holde motivasjonen oppe og om hvordan gå gjennom dette på det beste vis? Hilsen en fortvilet jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!

Det du forteller om vil mange ungdommer kjenne seg igjen i. Spesielt i 10. klasse er det stort press i forhold til karakterer.
Min erfaring er at tankene man får i forhold til dette presset, karakterjaget, gjør at man rett og slett kan prestere dårligere. Man klarer ikke å dele opp oppgavene, men ser alt man skal gjøre over de neste 14 dagene, for eksempel, uten å tenke at det skal fordeles over 14 dager.

Mitt beste råd er at du må søke hjelp og snakke med noen. Si ifra til foreldrene dine, lærerne dine, rådgiver, sosiallærer, helsesøster, alle som "gidder" å høre på. Si ifra hvordan du opplever det, og be om hjelp! Det er ikke meningen at du skal synes skolen er så slitsom.

Jeg håper også at du snakker med noen om de tunge tankene dine du har rundt selvskading, og det "å bare forsvinne". Selvskading er som regel et forsøk på å takle vonde og uutholdelige følelser. Du kan lese mer om selvskading her. Du kan oppsøke helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom der du bor for å prate med en fagperson.

Skolen kan hjelpe deg til å få det bedre. Du kan snakke med læreren i forhold til hvordan du kan få en bedre studieteknikk som ikke gjør deg så stresset. Få hjelp til å lage en plan for når du skal gjøre de forskjellige oppgavene, og når du skal øve til prøver. I denne planen er det viktig å sette av tid til å gjøre hyggelige ting også, og tid til venner og familie. Videre vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster for å få hjelp til å snu negative tanker, og ha fokus på mestring. Når du opplever skolen mer håndterbar, og du opplever at du klarer deg bra på skolen vil du bli mindre lei og du vil bli mer motivert.

Jeg ønsker deg masse lykke til! Send oss gjerne en oppdatering etterhvert og fortell hvordan det går!!!

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Novelle: "For mange forventninger"

Sjalu jente (colourbox.com)

Ho er så flink til alt, sier de. Ho er perfekt. Skulle ønske jeg hadde livet hennes. Skulle ønske jeg var like populær som ho.

Novella er skrevet av Åsne

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser