Hopp til hovedinnholdet

For noen dager siden stoppet jeg helt å prate med venner og folk på skolen. Når lærer spør meg i timen hever jeg bare på skuldrene som om jeg ikke vet svaret. En lærer gav seg ikke og jeg følte meg presset. Jeg gav et svar på kun et ord på tre bokstaver, samtidig fikk jeg tårer i øynene og følte det helt forferdelig. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. For noen dager siden stoppet jeg helt å prate med vennene mine og andre på skolen. Jeg gjetter vel på at jeg ble redd for å si noe feil eller noe, men jeg visste bare at jeg ikke ville snakke. Jeg har bare nikket og sånt når noen har spurt meg spørsmål. Når lærerne har spurt meg spørsmål i klassen har jeg bare løftet på skuldrene som om jeg ikke visste svaret, men da hun ikke ga seg etter en stund og alle ble stille og stirret på meg, måtte jeg liksom svare, og selv om jeg svarte riktig og det bare var et ord på tre bokstaver, fikk jeg tårer i øynene og følte det helt forferdelig. Det er bare på skolen og med venner jeg ikke snakker, jeg snakker hjemme med familien min. Jeg sa det til mamma i dag, men hun sa bare at det var dumt av meg å ikke snakke, for da ville alle stoppe å prate med meg. Jeg forstår jo det, men det er jo ikke sånn at jeg bare kan prate igjen heller. Det virker ikke som om det vil starte med det første heller. Hva er det dette kommer av, og hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jente 14 år. Så fint at du skriver til oss. Det er sikkert da lettere for deg å skrive en og snakke. Det du skriver er også veldig godt beskrevet. For at vansker skal bli bedre så må man ta i bruk sine styrker. Akkurat nå tenker jeg du skal bruke din styrke med å skrive. Og det har du faktisk også gjort med å skrive til Ung.no. Kommer mer tilbake til dette under.

Grunnen til at du har valgt å slutte og snakke fortiden er trolig følelsen av å være redd. En variant av å være redd er å være sjenert. Du skal vite at i puberteten så blir følelsene vår kraftigere en det vi er vant med. For noen kan de bli for kraftige slik at vi ikke får til ting i hverdagen som vi vanligvis har pleid å få til. Når følelser blir for kraftige kan det være vi trenger profesjonell hjelp til å hente frem de gode følelsene våre. Jeg tenker du trenger hjelp til å føle deg mer trygg og glad med venner og i skoletiden. 

Du har snakket med din mor om dette, men hun gav deg ikke hjelp. Det er ikke sikkert hun forstod helt omfanget av din nye utfordring. Når man ikke forstår helt så tar man ofte litt for lett på det. Du har noen valg du kan ta nå. Enten kan du vente til dette gir seg av seg selv. Det kan gå fort over og det kan ta lang tid. Hvis det tar tid vil trolig din lærer etter hvert bry seg og forsøke å hjelpe deg. Det er naturlig at en lærer vil ta kontakt med foreldre ved en slik vanske hos en elev. Du kan snakke mer med din mor slik at hun forstår at du trenger hjelp. Din mor bør snakke med din lærer slik at skolen kjenner til din utfordring. Helsesøster på skolen burde bli engasjert og gi hjelp når en elev ikke lenger klarer å snakke på skolen. 

Hvis situasjonen er slik at du faktisk er helt taus i hele skoletiden alle dager og at dette varer i flere uker (ca 4 eller mer) tenker jeg det er aktuelt at du får hjelp av Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). BUP vil kunne hjelpe deg til å bli trygg igjen og mer glad.

Hvis du tenker at du ønsker hjelp raskt til å bli trygg og glad så kan du bruke din styrke med å skrive. Skriv et brev til lærer eller til helsesøster. Skriv slik du gjorde til Ung.no. Når du får hjelp kan du fortsette å skrive alt du ikke klarer å si. Du kan også vise den du ber om hjelp dette svaret fra Ung.no. Det vil være veldig lurt å vise dette svaret til din mor. Da tenker jeg hun forstår bedre at du har det vondt og vanskelig akkurat nå.

Legger ved en artikkel der du selv kan øve på å ikke være redd.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser