Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli miljøterapeut? Jeg har slitt psykisk og fått behandling i BUP. Nå er jeg bedre. Kan min helse ødelegge for videre utdanningsmuligheter, slik at jeg ikke kan bli det jeg ønsker å bli?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på noe. Kan man bli miljøterapeut selv om man har slitt psykisk og har gått til BUP? For jeg ønsker virkelig å bli miljøterapeut, men er redd for at siden jeg sliter psykisk nå, så vil det bli vanskelig. Jeg er mye bedre nå psykisk en hva jeg har vært og jeg håper at jeg kan begynne på skole(VGS) nå til høsten eller neste høst. Men jeg lurer da altså på om det at jeg har/sliter psykisk kan ødlegge for muligheten min til å bli hva jeg virkelig ønsker å bli?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du skriver ikke hvordan du sliter psykisk. For å kunne svare helt riktig på dette spørsmålet så må vi kjenne deg bedre. Hvis du får behandling av BUP så kan din behandler bedre svare på dette spørsmålet.

I utgangspunktet tenker jeg at de fleste ungdommer som sliter psykisk vil bli friske. Det kan ta tid, opptil flere år. De som er psykisk syke i ungdommen behøver ikke å være syke som voksne. Alt avhenger av hvilken sykdom det dreier seg om.

For å bli miljøterapeut så er det vanlig med en annen utdanning først. Dette kan være lærer, førskolelærer, sykepleier, sosionom, vernepleier eller barnevernspedagog. Du må først gjøre deg ferdig med videregående skole (VGS), deretter går du på høgskole og tilslutt kan du spesialisere deg som miljøterapeut samtidig som du er i arbeid. Det er altså ikke vanlig å bli dette rett etter VGS. 

Når du blir frisk nok kan du begynne på VGS. Det er flere ungdommer som sliter psykisk samtidig som de går på VGS. Dette er krevende å få til, men samtidig vil det være godt å oppleve når man klarer det. Slik er det også med høgskole. Enkelte får perioder der de sliter psykisk også her. Det er god helsehjelp å få på de fleste høgskoler i hele landet.

Det å bli psykisk syk kan skje med alle. Det er mange helsearbeidere inkludert miljøterapeuter som har vært psykisk syke. Du kan selvsagt ikke jobbe når du er syk, da blir man sykmeldt. Når man er syk må fokuset bli å hjelpe seg selv til å bli frisk. Når man er syk har man ikke overskudd til å hjelpe andre i tilstrekkelig grad.

Har du en tilstand der du kan regne med å bli frisk så kan du tenke på å ta en utdanning med tanke på å bli miljøterapeut. Mennesker med egen erfaring er ofte en ressurs og vil kunne være svært gode i jobben. Vår anbefaling er at du snakker med den psykologen som kjenner deg best. Da får du vite hva som er aktuelt for deg.

Lykke til!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser