Hopp til hovedinnholdet

Jeg endrer personlighet og stil og føler at jeg er en annen person enn jeg var før.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har hat et problem med personlighetsforandring. I løpet av de siste årene har jeg byttet veldig personlighet naturlig. Før var jeg veldig regelsatt mens nå er jeg mer det motsatte. Jeg føler at jeg irriterer meg på personen jeg var og ikke husker hvordan det var før. Venner erter meg ofte med ting jeg pleide å gjøre, de mener det bare positivt, men midt i alt dette begynner jeg å lure hvordan de så på meg før. Om hele personen jeg var før levde i en løgn. Nå føler jeg ofte at jeg ikke kan la være å bryte reglene fordi jg ikke vil være som personen jeg var før, og gå tilbake. Bare så det er sagt, når jeg mener regler og motsatt og slik mener jeg ikke stjeling og slikt, men mer slike ting som fester og bare moralt liksom. Jeg har også gjort forandringer som å bytte ut briller med linser,kvitte meg med pannelugg og hele klesstilen min er helt forandret. Dette plager meg utrolig mye, takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Når man kommer i puberteten så skjer det ofte store forandringer i kroppen som man merker både fysisk og psykisk. Man går fra å være barn til å bli ungdom og etterhvert voksen og det gjør at man kanskje begynner å interessere seg for andre ting enn man gjorde da man var barn. Man begynner å interessere seg mer for festing, spenning, man blir forelsket, og ønsker kanskje å finne mer ut av hvem man er som person og kan da prøve ut ulike stiler, klær, frisyrer.

Ofte prøver man også ut ulike måter å være på og snakke på. Mange ungdommer kjenner ofte på at man kan bli mer sur, oppfarende og irritabel og vil også kunne utfordre regler. Det er mye som skjer på kort tid og det er ikke så rart du blir urolig og forvirret og lurer på hva som skjer med deg. 

Dette er en helt naturlig og nødvendig prosess i det å bli voksen og det oppleves veldig ulikt fra person til person så man kan ikke alltid sammenligne seg med venner, samtidig som mange av vennene dine sikkert vil kjenne seg igjen i mye av det du beskriver uten at de snakker høyt om det. 

Håper du fikk svar på det du lurte på. Jeg legger ved noen artikler om pubertet som kan være nyttige for deg å lese.

 

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser