Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med mye og føler jeg ikke får den hjelpen jeg trenger.

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei! først og fremst vil jeg si tusen takk for at dere er så flotte! dere har hjulpet meg så mange ganger! jeg sliter en del og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. før har jeg slitt en del med Anoreksi det begynte i 5. klasse da jeg ble mobbet over vekten min. nå har det gått over til bulimi og jeg veier bare 36 kg. jeg er kjempe redd for meg selv! jeg har også adhd, angst og depresjoner og går til bup og helsesøster for dette men jeg føler ikke at jeg får den hjelpen jeg trenger. jeg kutter meg selv og har gjort det i snart 2 år. snus og røyk er er en del av hverdagen min og jeg drikker en del men mest i helgene. skolen går helt dritt! jeg har støket i nesten alle fag og er skjeldent på skolen. jeg har prøvd å ta livet av meg selv flere ganger men.... jeg får det ikke til jeg tenker på alle som er så glade i meg... jeg vil ikke ødelegge dems liv selv om mitt liv er dritt. jeg vet egentlig ikke hva jeg skal gjøre lenger. har dere noen råd? hjertelig hilsen meg <3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss! Det er godt å høre at du har fått god hjelp fra oss tidligere.

Det høres ut som om du har det veldig vondt og slitsomt. Du sier at du nå er alvorlig bekymret for deg selv og det forstår jeg godt. Jeg er også bekymret for deg og håper jeg kan hjelpe deg til å komme deg videre med å få den hjelpen du trenger.

Du sier at du går til både helsesøster og BUP uten at det hjelper noe særlig. Det jeg tenker når du sier det er at de kanskje ikke er klar over hvor ille du faktisk har det? Ofte kan det føles utrolig vanskelig å skulle være helt åpen og ærlig om hvordan man egentlig har det når man sitter ansikt-til-ansikt med en annen person, kanskje særlig en voksen person som sitter på et kontor og som man kanskje ikke kjenner så veldig godt?

Kanskje vet man ikke helt hvordan man skal sette ord på ting, kanskje føles det for dramatisk å si det høyt, kanskje blir man urolig på hvordan den andre skal reagere på det man forteller? Kanskje man synes det er flaut og rart?

For at de skal kunne hjelpe deg på best mulig måte så er det viktig at du kan klare å si noe om at du føler at den hjelpen du får nå ikke hjelper. Det er bare du som er eksperten på deg selv om kanskje har du også noen tanker om hvordan de kan hjelpe deg på en bedre måte?

De som er helsesøstre og de som jobber på BUP vil være takknemlig for å få ærlige tilbakemeldinger fra deg sånn at de kan få en mulighet til å sammen med deg finne bedre måter å jobbe sammen på. Jeg håper du vil klare å sette ord på dette neste gang du skal til samtale. Kanskje kan du vise dem innlegget ditt her på Ung og vårt svar hvis du synes det føles enklere?

Midt oppi alt det vonde så er det godt å høre at du har familie og venner rundt deg som er så glade i deg og som gjør at du ikke har lyst til å ta ditt eget liv. Det er viktig at du er veldig åpen og ærlig med de du går hos og foreldrene dine om disse tankene sånn at de kan hjelpe deg og støtte deg på en god måte.

Hvis du får slike tanker igjen og du føler deg alene kan du også ringe Alarmtelefonen for Barn og Unge på 116 111. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Mitt aller beste råd til deg er å være åpen og ærlig med dine aller nærmeste og dine behandlere, oppsøke hjelp fremfor å bli sittende for mye alene med tankene dine, og prøve å finne aktiviteter og hobbyer du kan være med på som kan gi deg mestringsfølelse og hjelp til å fokusere på noe annet.

Jeg ønsker deg alt det beste og håper du får god hjelp fremover!

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser