Hopp til hovedinnholdet

Humøret mitt går opp og ned, har dere noen svar eller råd til meg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er så opp og ned om dagen. humøret mitt kan gå fra at livet er fantastisk, til livet suger og jeg vil bare bort. Har tenkt tanken flere ganger om at jeg er bipolar, men vet liksom helt hva det er. Bare at man er veldig opp og ned i humør. Det er så irriterende å alltid skifte humør. Ifjor rett før sommeren var jeg også skikkelig nedfor, og det samme i år. Hva skjer? Alle mener at på sommeren blir livet bedre, men for meg er det motsatt. kan jeg få noen gode råd eller svar??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Du skriver at du kjenne at humøret ditt går opp og ned, og jeg synes det høres ut som du har det veldig tungt i perioder. Det kan være strevsomt og vondt å ha det slik, og jeg synes det er bra at du skriver til oss og ønsker å finne mer ut av dette. 

Du skriver at du lurer på om du kanskje kan ha en bipolar lidelse. Bipolar lidelse er en psykiatrisk diagnose som beskriver flere typer av det som kalles stemningslidelser. Stemninger er ulike tilstander humøret vårt kan være i. Disse stemningslidelsene har episoder med forhøyet energinivå og stemningsleie (ofte godt humør), og episoder med depressivt stemningsleie (trist og tungt humør). Episoder med forhøyet stemningsleie kaller vi mani. Før (og egentlig også fortsatt) ble dette kalt manisk-depressiv lidelse. 

Det er vanskelig å si med sikkerhet om du kan ha en bipolar lidelse. Mange kjenner seg igjen i beskrivelsene av bipolar lidelse, men det er ikke som mange som har denne diagnosen. Uansett er det lurt å snakke med noen hvis man lurer på om man kan ha det.Jeg synes det kan være lurt av deg å finne mer ut av det og hvordan du kan få det bedre. Da er det lurt å snakke med en voksen, for eksempel en av foreldrene dine. Da kan dere sammen finne ut av hva som er lurt å gjøre videre. Du kan for eksempel snakke med helsesøster på skolen din eller bestille en time til fastlegen din, de har kunnskap om dette og vet hvor du kan få mer hjelp. Du kan også kontakte Helsestasjonen for ungdom der du bor.  

Det er vanlig å oppleve endringer i humør og energinivå, og alle vil nok kjenne seg litt igjen i dette i perioder. Noen kan merke dette ekstra sterkt i ungdomsalderen.   Men hvis svingningene bli alvorlige og sterke, og de blir et hinder i hverdagen, er det lurt å snakke med noen for å finne mer ut av det. Jeg vil råde deg til å snakke med noen som har kunnskap om dette, slik at du kan få mer svar enn hva vi kan gi her.  

Jeg håper dette var til hjelp for deg og at du vil finne mer ut av dette. Legger også ved artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre! 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser