Hopp til hovedinnholdet

Jente på 15 år som har en psykisk syk mor som gjør livet vanskelig for henne. Har problemer med å spise og vet ikke hvem hun kan prate med om dette.

 

Spørsmål
Hei , jeg er en jente på 15 år , min mor er psykisk syk , og det har hun vert så lenge jeg kan huske. jeg har alltid bodd hos pappa og det kan ha vert litt tungt til tider , savner virkelig å ha en mamma i hjemmet . jeg har somregel vert ofte hos mamma, men hun ødlegger meg bare mere og mere , hun har sagt å gjort så mye dumt, for ca 5 månder siden så , ble vi innblandet i barnevernet , så jeg har ikke fått besøkt mamma alene di siste 5 måndene, da har tante vert til stede hver gang . men for en og en halv månde siden , hadde mamma ringt barnevernet og sakt atte jeg hadde sitti hjemme hos henne å røyka harsj, og det er ikke sant. jeg var hos legen og tok en urinprøve, og den viste selvfølgelig det jeg hadde ventet. jeg har ikke sett mamma på 5 uker . jeg savner hun veldig , men er veldig sinna og lei meg og skuffa over hun. jeg skjønner ikke hvorfor hun gjorde det. jeg har kjempe dårlig samvittighet for at jeg ikke besøker hun , vertfall di gangene hun har ringt å spurt om jeg kan komme, jeg får fremdeles lov å besøke hun sammen med tante, men jeg er redd for det, jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre . hva syntes dere ?
hun har gjort meg så masse vondt i flere år nå , av både ting hun har sagt å gjort, dette har ført til at jeg har holdt på med selvskading siden jeg var 12år . jeg er på bup og jeg prater med sosiallærer på skolen om alt med mamma. men jeg har også et veldig stort problem med forholdet til mat, jeg pratet med helsesøster på skolen om dette før sommerferien , men nå har vi fått en ny helsesøster , og jeg syntes dette er så utrolig vanskelig å prate om så jeg tørr ikke fortelle det til noen, vet ikke hvem , vil verfall ikke prate om dette på bup. så det er ingen jeg prater med dette om lengere . når jeg veiger meg om morgnen så veier jeg 52.5kilo og er ca 1.60 høy . jeg spiser ikke frokost og ikke på skolen , spiser noen ganger når jeg kommer hjem fra skolen , men pleier ikke spise før ca 4 tiden om dagen , det er vanlighvis mitt føsrte måltid , men jeg kaster det opp igjenn , jeg pleier å spise en gang til seinere på dagen men jeg kaster opp det å . hvis jeg har dager hvor jeg føler meg veldig feit eller er veldig lei meg, så spiser jeg masse å kaster det opp igjen uten at jeg egentlig var sulten. dette har jeg holdt på med i 3 år nå . det kan gå en dag uten at jeg spiser i det heletatt, og det kan også gå en dag jeg spiser litt men ikke kaster det opp , men da er det verre dagen etterpå. helsesøster som jeg pratet med om dette før sommeren sa det var en spiseforstyrrelse, men jeg er usikker siden det kan jo gå EN hel dag uten at jeg kaster opp selvom da tenker jeg på det nesten konstant resten av dagen. er jeg veldig tjukk ? har jeg en spiseforstyrrelse ? sorry for at dette brevet blei veldig langt , men jeg hadde en del å få ut nå . og viste ikke helt hvilken kategori dette skulle på .
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg vil takke deg for din detaljerte beskrivelse av hvordan du har det akkurat nå.
Å ha en psykisk syk mor er noe av det tøffeste man kan oppleve, tror jeg. Du har på en måte ikke en mor i vanlig forstand, som gir deg omsorg og tar vare på deg, men en mor som til stadighet gir deg dårlig samvittighet og en følelse av å aldri strekke til.
Dette må være utrolig tøft og selvskadingen og den spiseforstyrrelsen du beskriver blir et naturlig utløp for denne frustrasjonen.

Er det helt utenkelig for deg å snakke med dem på BUP om dine spiseproblemer? De sitter tross alt med kompetansen og har ofte egne psykologer som kan masse om spiseforstyrrelser.

Jeg forstår at det blir vanskelig å åpne seg for den nye helsesøsteren. Men jeg vil tro at hun er litt forberedt på det du evt forteller til henne fordi den andre helsesøsteren som du pratet med før sommerferien har skrevet noe fra samtalene dere hadde i din journal.
Du trenger ikke si så veldig mye til henne om det du allerede har fortalt. Kan du ikke prøve å snakke med helsesøster? Kanskje kan du ta med sosiallæreren som en støtte eller ei venninne som kjenner din situasjon?

Din vekt er helt normal og du er på ingen måte tykk.
Kjenner du forresten til nettsiden hvor barn og unge med psykisk syke foreldre kan snakke sammen? Her er linken:
www.morild.org/

Jeg ønsker at du får den hjelpen du trenger akkurat nå. Masse lykke til!


Vennlig hilsen helsesøsterFikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om samer?

Hva heter den samiske kulturfestivalen som arrangeres hvert år i Kåfjord i Troms?