Hopp til hovedinnholdet

Jente (14) har humørsvingninger og ønsker hjelp.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skifter humøret mitt hele tiden. Det ene sekundet er jeg kjempeglad og i det neste kan jeg være sint og irritert. Det er veldig irriterende ikke bare for de rundt meg, men også for meg. Hva kan hjelpe mot dette? Jeg er ganske åpen om det. Alle sier det er hormoner, venninnen min har det også sånn, men hun har det ikke like mye. Jeg har sånn ekstremt mye, sånn flere ganger på dagen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du skriver til oss for å få hjelp mot humørsvingningene dine. Det kan være ganske slitsomt å ha det slik som du beskriver.

Det er ikke uvanlig å ha humørsvingninger i perioder i livet, men disse kan komme av veldig forskjellige årsaker. Det kan være alt fra det at du mangler stoffer i kroppen din til at du sliter psykisk. I puberteten er det hormoner som påvirker deg veldig mye og da kan disse følelsessvingningene bli ekstra store.
Selv om du ikke klarer å se hvorfor du har det vanskelig nå, kan det hende at det har sine årsaker.

Prøv å akseptere at det er sånn og om du føler deg mye trist. Deretter bør du gjøre noe som du vet kan sette deg i bedre humør igjen, som en aktivitet du liker, spille, være med venner osv. Svingningene i humøret vil nok roe seg mer etter hvert. Men kanskje kan man også se på det som en øvelse på å tåle et stort stemningsregister og klare å håndtere det.  

Det kan også være aktuelt å kontakte fastlegen din for å undersøke om du mangler noen stoffer. En blodprøve vil kunne avdekke det.

Jeg tenker også at det kan være fint for deg å snakke med helsesøster på skolen eller dra på helsestasjon for ungdom. Der jobber det mange fagfolk som har god kunnskap om dette.


Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser