Hopp til hovedinnholdet

Jeg bor med fosterforeldre og sliter en del med meg selv. Jeg er redd, trist og bekymret. Jeg har kjæreste og har lyst til å fortelle alt til han, men hvordan kan jeg klare det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter en del med meg selv. Jeg har depresjoner, angst, trang til å få best karakterer, være flink i alt og slikt. Det er veldig slitsomt. Jeg har mange bekymringer, og mye som surrer i hodet. Jeg har drevet en del med selvskading og har søvnproblemer. Alt dette har også også satt kroppen min i fokus. Hva er gjennomsnittlig vekten på en 14 åring? Hvor går grensen til overvekt? Jeg lurer på om dere har noen tips til å gå ned i vekt? Jeg er glad i å gå turer, ri og er ellers en aktiv jente. Er ikke så fan av trening da... Mrn har hørt om dette med å kaste opp, fungerer det? Fosterforeldrene mine hvet om litt av dette, og mener at jeg trenger hjelp. De vil sende meg til psykolog. Men jeg vil egt ikke. Burde jeg? Som sagt har jeg søvnprøblemer og gråter mye. Er det noe som hjelper for søvn? Jeg har vb kjæreste da, men jeg tør ikke si noe til han, er redd for at han skal gi meg opp, eller slå opp. Men har jo egt lyst, men hvordan? Det er ikke greit å være meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Du har vært god til å skrive ned dine utfordringer i hverdagen akkurat nå. Det kan virke som du tenker på mange ulike utfordringer og mulig får du søvnvansker på grunn av dette.

Enkelte ganger kan det være motsatt, at en person har søvnvansker noe som gjør at man blir så trøtt og sliten på dagen. Videre blir følelsene påvirket også, man reagerer på en måte veldig sterkt på alt når man er trøtt.

Når tankene blir så omfattende som det kan virke det er for deg så vil det ofte være lurt å få hjelp til å rydde litt i tankene og følelsene sine. Det er dette psykologer arbeider med. De hjelper på en måte folk med å rydde i tankene og følelsene. De kommer også med gode forslag til hva du kan gjøre slik at du blir mer glad og trygg. Kanskje du skal høre på fosterforeldrene dine. Jeg tenker at de ønsker deg kun det beste.

Du ønsker å vite hvordan du kan fortelle om dine tanker til kjæresten. Du er bare 14 år, men har allerede opplevd mer en de fleste andre 14 åringer. Det er ikke sikkert at din kjæreste har lignende erfaringer. For å få forståelse og trøst så er det viktig at kjæresten din har mulighet for å forstå. Dette vil han bedre ha hvis han har erfaring selv.

Hvis du først snakker med han om å være redd, trist eller søvnvansker. Spør om han av og til sover dårlig. Eller spør om han er redd for noe. Du kan også spørre han om han kjenner noen som er veldig redde. Du kan spørre om han gråter noen gang, eller kjenner noen som gråter ofte. Det kan være lurt å snakke om alle andre først, deretter han og til slutt deg selv hvis du merker at han kjenner godt til slike utfordringer.

Hvis du velger å være åpen fortell om det som er minst skummelt å snakke om. Føler du da at han gir deg støtte, omsorg og trøst, kan du fortelle om litt til. Det er fint å ha noen å snakke med. Det er faktisk viktig å snakke om sine tanker. Klarer man det vil tankene bli bedre og hverdagen også etter hvert.

Vi kan dessverre ikke gi slanke tips her på Ung.no. Jeg legger ved noen artikler i forhold til de temaeten du har nevnt i spørsmålet ditt. Mitt viktigste råd til deg er å ha fokus på søvn i første omgang. Les derfor grundig artikkelen om søvn.

Lykke til videre!

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fosterhjem

Jente med bamse (colourbox.com)

Det er omtrent 8000 barn og unge som bor i fosterhjem i Norge, og omtrent halvparten er mellom 13 og 18 år. Det er mange grunner til at barn bor i fosterhjem, men felles er det at deres egne foreldre ikke kan ta seg av dem i en kortere eller lengre periode.

Les mer

Fosterbarnas familie

Fostermor (colourbox.com)

De aller fleste barn som bor i fosterhjem skal ha samvær og annen kontakt med foreldre og andre viktige personer i livet deres.

Les mer

Fosterbarn

ander, illustrasjonsfoto (colourbox.com)

Anders husker godt kvelden da barnevernet tok affære. Han husket detaljer som egentlig burde gått i glemmeboka for lengst. Og fortvilelsen. Ikke at det endte slik, men at det ble sånn.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser