Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine ble skilt for 2 år siden, og jeg er fortsatt lei meg!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, mine foreldere ble skilt for snart 2 år siden.. Og jeg var veldig lei meg i begynnelsen men så gikk det over men har kommet tilbake. Alt i huset minner om da de var sammen, jeg klarer ikke tenke på noe annet og når jeg ser på en spesiell ting begynner jeg og gråte... Og jeg griner 1-5 ganger om dagen... og nå blir jeg så lett sur og trist. Jeg vil ha det gamle livet mitt tilbake!!! Hvordan kan jeg bli kvitt denne følelsen???? Vær så snill å svar..... Jente 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om høres veldig vondt ut! Men også veldig normalt. Det er en stor sorg når en familie brytes opp, både for barn og voksne, så det er ikke rart du er trist! Og sorg har ulike faser - det er ingen oppskrift på hvor lenge eller hvor sterkt man sørger. Så selv om det ikke er noe mindre trist og vondt av den grunn, kan jeg i alle fall berolige deg med at det er helt normalt å være veldig lei seg over skilsmissen, også to år etterpå. Ikke rart at en skilsmisse er en av de tristeste ting som kan skje et barn; hjemmet ditt og foreldrene dine - det som skal være verdens tryggeste ting - blir endret og "såret" og er ikke lenger det samme.

Du spør hvordan du skal bli kvitt den vonde følelsen. Jeg tenker at det like gjerne kan handle om hvordan du kan klare å leve med denne vonde følelsen, som en del av livet og som et slags "arr" du bærer med deg og som noen ganger gjør deg sterk (f.eks "jeg klarer å komme meg videre selv om jeg har det tøft, noen ting har faktisk blitt lettere nå") og noen ganger svak (f.eks "alt er så vondt, jeg orker ikke mer..").

Det viktigste synes jeg, er å snakke med andre om hvordan du har det. Hvem i familien din eller hvem av vennene dine tror du, er det som ville forstått deg best, og som kunne gitt deg støtte? Kjenner du noen andre som også har skilte foreldre, som kan være gode å snakke med? Prat med dem om hvordan du har det! Bare når man snakker ut og setter ord på vanskelige følelser, kan de bearbeides! Og man skal heller ikke undervurdere støtten fra en venn som har opplevd noe lignende og som kan gi gode tips og råd til hva som fikk dem videre i livet når det var som mørkest.

Det finnes også noe som heter skilsmissegrupper, eller PIS-grupper, som arrangeres på barne- og ungdomsskoler over hele landet. Sjekk ut om dette er noe som finnes der hvor du bor. Det er et veldig bra tilbud og mange barn som jeg har møtt som har deltatt på dette, sier at det har hjulpet dem veldig til å finne trøst og til å få støtte fra andre på. Som en start kan du lese denne artikkelen, her har vi samlet tips og erfaringer fra andre unge som har opplevd skilsmisse.

Ellers vil jeg bare si til deg at det kommer til å bli bedre, dag for dag. Så ikke gi opp! Fortell mamma og pappa at du har det vondt, slik at de vet det og kan ta ekstra hensyn til deg nå. Det er ikke sikkert de skjønner hvor tøft det er for deg om dagen, dersom det har vært en periode der det gikk bedre tidligere. Foreldre er ikke alltid så oppmerksomme som man skulle ønske, de har jo mye å tenke på selv oppi sin nye hverdag, og glemmer at barna deres blir veldig preget av bruddet. Så minn dem på det! Og la dem trøste deg når du gråter eller når du trenger en ekstra klem. Du fortjener all den støtte du kan få.

Jeg legger også ved et par andre artikler om skilsmisse som kan være gode å lese. Jeg ønsker deg alt godt, håper det blir bedre for deg snart!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke alltid lett å være til

Jente tenker (colourbox.com)

Livet kan by på gode og mindre gode opplevelser. Psykiske opp- og nedturer er en del av livet. Noen ganger må man ha litt hjelp for å takle det.

Les mer

Skilsmisse

Skilsmisse

De fleste blir berørt på en eller annen måte av samlivsbrudd. Det kan være deg selv det gjelder, eller en i din familie, en venn eller en nabo. Hva skjer når man skiller seg og hva er dine rettigheter som barn i en skilsmissefamilie?

Les mer

Snakk med noen om foreldrenes samlivsbrudd

Jente er fortvila (colourbox.com)

Selv om skilsmisse er vanlig i dag, kan det likevel være vondt for den enkelte! Skulle DU ønske du hadde noen andre å snakke med som også har opplevd skilsmisse? På mange skoler i landet kan du det.

Les mer

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser