Hopp til hovedinnholdet

Tårene triller, jeg tenker negativt og alt har blitt for mye

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hva som skjer med meg. Jeg blir lei meg hver eneste kveld. Tårene triller og jeg tenker bare negativt.. Ingenting føles ut som det skal være og jeg har veldig lite selvtillit. Jeg skuer alle bort fra meg, å jeg sier som regel nei når venner spør om å finne på noe. Jeg er plutseligt blitt redd for å gå ut alene. Jeg sitter som regel alene på rommet mitt.. synest alt har blitt for mye venner, skole, idrett, familie , kroppspress og tenke på hvordan jeg ser ut hele tiden. Alt er blitt for mye.. Hva er galt med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Antagelig er det sånn at særlig om kvelden kommer det mye tanker og når tankene presser på, går i ring og er ganske negative, kan man føle seg ganske lei seg.  Så kan det også bli slik at den tristheten blir til hinder for å gjøre det man ellers har gjort, og så er man inne i en negativ spiral.  

Det ER mulig å komme ut av den igjen, selv om ikke alt er helt greit hele tiden.  Prøv om du kan greie å si til deg selv at du skal tenke på alt på dagtid hvis det kommer mye tanker om kvelden.  Ta da heller en bra bok å lese i eller hør på hyggelig musikk, se en god film eller serie og prøv å unngå grubling.  -Man er mye mer konstruktiv i tenkingen på dagtid, så om du venner deg til å jobbe med å løse problemene da, har du større sjanse for å lykkes med det.  

For å bygge opp selvfølelse, trengs det at man aksepterer seg selv som man er og prøver å tenke noen bra tanker om seg selv.  Si til deg selv at du er bra nok, akkurat som du er!  -Og prøv å holde fokuset på du som person og tone ned det utvendige.  Prøv også å unngå å sammenligne deg med andre.  Ingen kan være like.

Ta opp aktiviteter du har drevet med før og være med folk selv om du gruer deg litt på forhånd.  Ikke la gruingen stoppe deg, for da blir det gjerne ennå litt vanskeligere neste gang.  -Tar du sjansen SELVOM du gruer deg, går det lettere neste gang.  

Vær også klar over at det jo ER normalt at følelser kan svinge litt, og særlig i puberteten.  Prøv å akseptere at det jo er sånn og minn deg om at det blir bedre igjen.  

Ta en prat med noen som er gode å prate med om du syns det er vanskelig over tid.  

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser