Hopp til hovedinnholdet

Jeg får søvnparalyse ganske jevnlig. Jeg blir nesten redd for å sove og dette går utover skolen.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg får søvnparalyse ganske jevnlig, noen perioder så er det en gang i uken og noen perioder er det en gang i måneden osv, og slik har det vært i ca 2 år. Jeg har merket at det skjer hyppigere når jeg er i perioder hvor jeg ikke har det så bra. Den siste tiden har vært vanskelig, da mormoren min døde nylig i tillegg til at jeg sliter litt med psyken fra før av (har ingen diagnose, snakker ikke noe særlig om hvordan jeg har det). I det siste har jeg hatt søvnparalyse og vonde drømmer hver til annenhver natt, og jeg blir kjempesliten av det. Jeg blir nesten redd for å sove når jeg vet at dette kommer til å skje, fordi hallusinasjonene er så ekstreme. Dette går utover skolen; jeg presterer dårlig og er uopplagt, orker ingenting nesten. Er dette noe jeg burde opplyse kontaktlærer om, siden det går såpass utover skolen? Nå tenker jeg både på at ting er litt vanskelig for tiden og søvnproblemer. Er det greit å opplyse om eller blir det rart? Hvordan skulle jeg sagt det? Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente 17 år

Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no!

Det høres ut som du er veldig plaget av søvnparalysen din og at dette  i større grad påvirker skolehverdagen din. Du spør om du bør snakke med kontaktlæreren din og det syns jeg du skal gjøre!

Du kan si fra at du har det litt vanskelig for tiden og at du sover dårligere og er mindre opplagt enn du pleier.

Du skriver ingenting om bakgrunnen for din søvnparalyse. Har du blitt utredet for dette? Det stemmer at søvnparalyse kan forsterkes når du ikke har det så bra og det er derfor helt naturlig at den forsterkes etter at din mormor døde.

Vet du hva du drømmer når du har mareritt? Det er helt normalt at du blir redd for å sove fordi marerittene  dine er så sterke så det blir som en ond sirkel etterhvert.

Jeg vil anbefale deg å bli henvist til en psykolog. Du kan få henvisning hos fastlegen din. Du skriver at du også sliter psykisk men at du ikke har noen diagnose og at du ikke snakker med noen om hvordan du har det.

Søvnparalyse kan også være et uttrykk for psykisk smerte, som ved traumer for eksempel. Derfor vil jeg anbefale deg å snakke med psykolog om hvordan du har det og hvordan drømmene dine er og oppleves for deg

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til nytte.

Du kan også snakke med Helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom. Det er viktig å snakke om hvordan du har det!

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser