Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig mye med depresjon og angstlidelser. Jeg kutter meg hver dag og har begynt å få selvmordstanker.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 14 år og jeg sliter veldig mye med depresjon og angstlidelser, har bynt å utvikle sosial angst! Kutter meg nesten hver eneste dag, dype kutt som svir i flere dager... får ikke sove om natten, har nesten ingen venner, gråter meg i søvn nesten hver kveld, føler meg helt tom inni meg og det aller værste er at eg i tillegg er overvektig.. Men det er ikke det som er det værste, det værste er at jeg har bynt å få selvmordstanker. Å de selvmordstankene er veldig sterke, men vil liksom ikke virke svak om jeg tar selvmord! For alle sir at de som tar selvmord va svak, de var ikke noe verdt deg liksom.. så jeg vil ha kreft:( å tror ikke d er så veldig vanlig å gå som en 14 åring å ønske å få kreft... Hva skal jeg gjøre??? Trenger jeg hjelp??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 14 år. Takk for at du skriver til Ung.no.

Du har det vanskelig og trenger hjelp. Den hjelpen du trenger er Barne- og ungdoms psykiatrisk poliklinikk (BUP). Det er fastlegen som kan hjelpe deg til å få behandling der.

Du skriver at du ønsker du fikk kreft. Med dette blir det tydelig for meg hva du trenger nå. Du trenger trøst, omsorg og hjelp. Du trenger at noen bryr seg om deg. Nå når du gråter så skal de som står deg nær støtte deg og holde rundt deg.

I din alder er det flere som tenker slik som deg. Det er ca hver 5. elev på skolen som har det vondt psykisk. Du har begynt å få selvmordstanker og skader deg selv. Dette henger ofte sammen og er klare symptomer på at livet er vanskelig.

Mulig du selv vet hva årsaken er, mulig ikke. Vanlige årsaker er foreldre som behandler barna sine dårlig, skolevansker og ensomhet.

Du skriver at du er overvektig. Å være overvektig er ofte kun et symptom på at noen annet er galt i livet, slik som nevnt over. Finner man årsaken og får hjelp til å bedre dette vil vektutfordringene ofte bli mindre av seg selv.

Snakk med dine foreldre, si at du trenger hjelp av BUP. Føler du at dine foreldre ikke klarer å skaffe deg den rette hjelpen kan du snakke med helsesøster på skolen.

Jeg legger ved noen artikler som omhandler de utfordringene du har beskrevet.

Lykke til med å ta i mot hjelp.

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser