Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler jeg har prøvd sånn alt for å få hjelp men får ikke den hjelpen jeg trenger. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og hvem andre kan jeg snakke med? Hvordan kan jeg klare å si til fastlegen min at jeg har det såpass vondt som jeg har det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg føler jeg har prøvd sånn alt for å få hjelp men får ikke den hjelpen jeg trenger. jeg trenger å snakke med noen om hvordan jeg har det. de jeg har pratet med til nå føler jeg har bagatellisert problemene mine og jeg har ikke klart/turt og si ting som at jeg driver i perioder med selvskading og har selvmordstanker. jeg vett ikke hva jeg skal gjøre og hvem jeg skal snakke med har snakket med helsesøster på skolen og hun jobber også på helsestasjon for ungdom i kommunen, rådgiver på skolen og nå snakker jeg litt med fastlegen min, men han ser på en måte ikke hvor vondt jeg har det for jeg klarer liksom ikke fortelle hva som plager meg osv. Helsesøster fungerte heller ikke. jeg vett ikke hva jeg skal gjøre og hvem andre kan jeg snakke med? hvordan kan jeg klare å si til fastlegen min at jeg har det såpass vondt som jeg har det? hva kan jeg gjøre? jeg kan ikke snakke med foreldrene mine. prater litt med venner men det kan jo bli litt mye for de å høre om selvmordstanker osv...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Så fint at du tar kontakt med oss på Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Det er mange som skriver til oss om dette så du er ikke alene om å føle at du ikke får hjelp.

Du skriver at du trenger hjelp og at du har prøvd alt for å få hjelp. Du føler dine problemer blir bagatellisert. Det er ingen god følelse. Da blir det vanskeligere å snakke om det som egentlig er vanskelig.

Du skriver at du ikke har klart å si fra om at du selvskader og at du har selvmordstanker. Dette er vonde og vanskelige tanker og følelser som er vonde å bære helt alene!

Jeg lurer på hva som gjør at det er vanskelig for deg å fortelle dette til noen? Det er ofte mange andre følelser knyttet til det med selvskading og selvmordstanker og det er skam. Det betyr at man føler seg flau eller dum som har sånne tanker. Jeg vet ikke om det er sånn for deg?

Det er mange som har det sånn som deg så du er ikke alene om å syns at dette er vanskelig å snakke om.

Selvskading er ofte et uttrykk for at man har mye vonde følelser inni seg. Dette kan bli så overveldende at det å skade seg gjør at det vonde går litt over. Vi vet at dette ikke varer så lenge så blir det kanskje enda vondere. Det er fort å komme inn i en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av uten hjelp.

Vet du hva slags tanker og følelser du har inni deg? Hva som er vondt?

Det er ikke alltid så lette å vite hva som er vondt. Kanskje det er noen triste tanker eller følelser du har kontakt med eller andre tanker som at du ikke er bra nok eller at du ikke får til noe? Det kan være mange ting og dette kan du snakke med helsesøster om.

Jeg forstår at det er komplisert for deg å snakke med Helsesøster fordi du opplever at det ikke fungerte så godt å snakke med henne og at hun også er både rådgiver og jobber på helsestasjon for ungdom.

Du skriver at du ikke vil snakke med foreldrene dine om at du har det vanskelig. Jeg lurer på hvorfor det er vanskelig for deg? Tror du de kan se at du ikke har det bra?

Vi anbefaler at det å fortelle sine nærmeste om at du ikke har det bra og at du selvskader fordi det kan være en god støtte for deg å vite at du ikke er alene.

Det kan være at det kan bli mye for vennene dine hvis du forteller dem om selvmordstankene dine. Det er mange som opplever dette som et skummelt tema.

Selvmordstanker er ofte et uttrykk for at man ønsker å få slutt på det som er vondt og å få det bedre. Det trenger ikke bety at man ønsker å dø!

Jeg vil råde deg til å forsøke å snakke med helsesøster og foreldrene dine om hvordan du egentlig har det og hva slags tanker du sliter med.

Du spør hvordan du skal fortelle fastlegen din hvor vanskelig du har det. Jeg vil råde deg til å fortelle til fastlegen det som du sier til oss. Det kan være at fastlegen din kan henvise deg til psykolog men da må foreldrene dine informeres om dette.

Det er viktig for deg å finne ut av hva som er vanskelig i livet ditt og hvorfor du skader deg og får selvmordstanker. Dette i seg selv er et alvorlig tegn på at du har det vanskelig og dette bør ikke bagatelliseres. Dette bør du få hjelp til.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan lese og ha nytte av.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert