Hopp til hovedinnholdet

Jeg var i lag med en fantastisk jente som slo opp med meg etter at hun var blitt voldtatt. Hun sier hun trenger tid for seg selv. Hvordan kan jeg hjelpe henne?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke helt hva jeg skal Gjøre.. Har akkurat blitt I lag med en fantastisk jente, men i helga ble hun voldtatt når hun var ute å drakk.. Jeg har prøvd så godt jeg kan å Være der for hun. Hun har det ikke bra men hun vill ikke anmelde det eller prate noen om det. Det endte med at hun slo opp fordi hun sir hun treng tid for seg sjøl. Vet ikke hva jeg skal gjøre, fordi hun treng virkelig hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Gutt 17 år. Takk for at du skriver til Ung.no. Dette forstår vi er en vanskelig situasjon for deg. Du har mistet kjæresten din samtidig som du vet at hun har det fryktelig vondt etter å ha blitt voldtatt. Du er også blitt avskåret fra å kunne hjelpe henne da hun trenger tid for seg selv.

Det er viktig å vise respekt for hennes grenser. Du skal lytte til det hun har sagt til deg.

Det finnes fremdels måter du kan vise omsorg på. Det er viktig at du viser godhet. Din venninne trenger tid for seg selv men det er aldri feil å vise at man bryr seg. 

Når du snakker med henne, møter henne eller du kontakter henne skriftlig er det av vesentlig betydning at dette gir henne en følelse av trygghet og varme.

Din trygghet og varme vil hun kunne oppleve hvis du viser at du tror på hennes forklaring. Har du mulighet for å gi henne en klem så gjør det. Møt henne med empati og forståelse. Gi henne også smil. Da viser du at du ser hele henne og ikke bare situasjonen her og nå.

Blikkontakt er viktig. Det varmer og du viser at du er sterk nok til å klare og støtte henne. Dette vil gi henne trygghet.

Klarer du å få frem at du er der for henne fremover også bare som venn, så vil det være godt å høre.

Ønsker hun å snakke med deg så er det viktig og lytte. Følg opp det hun forteller. Forsøk å ikke komme med andre temaer som er på siden av det hun snakker om. 

Det vil være fint for dere begge to å snakke om det dere står i nå. Dette er tøft også for din del. Ring Hjelpetelefonen 80057000. Gi nummeret til henne. Her kan dere få råd og være anonyme hvis dere ønsker det.

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese og bringe videre til henne. Anbefal gjerne Ung.no slik at hun kan få hjelp for sine tanker samtidig som hun ønsker å være anonym.

Hun kan selv kontakte fastlege og bli henvist til BUP. Ønsker hun ikke å involvere sine foreldre så kan hun selv ta kontakt med fastlegen. Spør om hun trenger følge.

Vi ønsker det beste for dere begge. Lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva sier loven om seksuelle overgrep?

Trist jente sitter på senga (colourbox.com)

Vi har samlet en oversikt over lovbestemmelser i straffeloven som omhandler seksuelle overgrep.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser