Hopp til hovedinnholdet

Har allerede mye fravær på videregående i første termin og stryker i de fleste fagene

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har nettopp begynt på en privat vgs innen studiespesialisering inkludert med musikk. Jeg sliter ganske mye med depresjon og angst og har mye press på meg med foreldre som forventer at jeg skal gjøre det bra og fullføre alle de 3 årene på vgs. Jeg har for øyeblikket ganske mye fravær allerede i 1. Termin og stryker i de fleste fagene uansett hvor mye jeg jobber med de. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Foreldrene mine kan ikke en gang se på meg lenger pga. sinne og skuffelse og det trekker meg ned enda mer. Hva er vitsen med å betale penger for en skole jeg ikke klarer å gjøre det bra på. Prøver så hardt jeg kan og jeg sitter i timesvis med lekser men jeg får uansett karakterer under 3. Jeg skjønner ingenting. Har så altfor mye planer i fremtiden og derfor må jeg bli ferdig med skole så fort som mulig, men jeg vil rett og slett aldri gå på skole igjen. Alt jeg trenger er å fullføre vgs men om jeg fortsetter å stryke i fag så får jeg ikke beholde skoleplassen min etter sommeren.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!

Jente 16 år. Det er trist å lese at du strever sånn med skolen. Jeg tenker at du må snakke med en voksen på skolen litt raskt slik at du har mulighet til å endre alt dette og komme deg gjennom videregående på en bra måte.

Du skriver at du sliter både med depresjon og angst og at du i tillegg har foreldre som setter høye krav til deg. Disse tingene gjør at det blir vanskelig for deg å blant annet konsentrere deg om skolearbeid. Og da blir karakterene dårligere. 

Jeg tenker at det er viktig at du tar tak i dette med angst og depresjon. Du kan gå og snakke med helsesøster på skolen hvis du har det. Eller du kan gå på helsestasjon for ungdom der du bor. Det hjelper å snakke om vanskelige tanker og følelser. Helsesøster kan også hjelpe deg med å få snakket med foreldrene dine om hvordan du føler det. Det er viktig at mamma og pappa vet hvordan du har det slik at de kan støtte deg heller enn å stille krav. 

Jeg håper du vil ta mitt råd om å snakke med noen. Skole er viktig og for å klare skolen godt er det viktig at du har det bra. 

Ha tro på at ting kan endre seg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser