Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er så utrolig sliten hele tiden..

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i 9.klasse og har i det siste (det siste året hehe) følt på mange følelser som jeg ikke helt klarer å sette ord på. Jeg er utrolig sliten hele tiden, jeg overtenker alt som gjør at jeg blir nervøs, er veldig mye trist egentlig uten grunn og føler at mye eller ofte alt jeg gjør bare er meningsløst. Jeg føler også at jeg aldri er bra nok, og har en del problemer med hvordan jeg ser meg selv. Jeg er så sliten og nå i det siste har jeg ikke hatt motivasjon eller rett og slett energi til å gjøre noen ting, og jeg kjenner at jeg ikke klarer skolearbeid eller å fokusere i timen. Jeg er umotivert, deppa og føler at alt er meningsløst hele tiden. Samtidig bare fysisk klarer jeg ikke. Jeg har vært gjennom en del før, hvor det gikk så langt som selvskading(foreldrene mine vet om det). Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg syntes det er så utrolig ubehagelig å snakke med noen om dette. Jeg bare klarer det ikke, og jeg føler ikke at foreldrene mine forstår og reagerer på riktig måte..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung. 

Jeg forstår at du synes det er vanskelig og tungt å skulle snakke med noen om hvordan du har det. Spesielt når du føler du ikke helt forstår selv hva det er som er vanskelig. Jeg vil allikevel anbefale deg å gi det en sjanse. En fagperson som har mye erfaring med dette vil kunne se hvor skoen trykker og se hva som skal til for at du skal få det bedre.

En ting som det aller først kan være viktig å finne ut av er om slitenheten din har en fysisk årsak eller om det er depresjon og angst som gjør deg så sliten og utmattet. Du kan gå til fastlegen din og få tatt blodprøver der for å se om det er en fysisk medvirkende årsak som legen din kan hjelpe deg med.

I forhold til å få hjelp med det psykiske er det tilsvarende viktig å få hjelp fra noen som jobber med dette og som vet hva de skal spørre etter. Du finner disse fagpersonen på skolen der du går -helsesøster- eller du kan gå til Helsestasjon for Ungdom. Dette er et gratis tilbud uten ventetid hvor det jobber helsesøster, lege, ofte også psykolog og andre fagpersoner.

En ting som er en viktig hjelp uansett om det er fysisk eller psykisk årsak til det du sliter med (som oftest er det noe av begge) er å være snill og vennlig mot deg selv. Gjøre ting du liker å gjøre, ikke skape masse stress og press for deg selv og vise omsorg for deg selv. Det kan være å pakke seg inn i et teppe med en kopp varm kakao og se på en koselig film eller noe annet du liker å gjøre. Når du er vennlig mot deg selv og gir deg litt pusterom er det lettere å få energi og overskudd til å møte hverdagens små og store utfordringer.

Det er også veldig viktig å få nok søvn og å spise sunt og regelmessig. Det kan høres rart ut men det har veldig mye å si også for din psykiske helse at du sover og spiser godt. 

Når kroppen din nå er så sliten og utslitt som den er vil du bare forverre det for deg selv med å skape mer press og forventninger for deg selv. Da er det bedre å si til seg selv at man er helt bra nok akkurat som man er og at man ikke trenger å streve så veldig med å bli noe annet eller bedre enn det man allerede er. 

Jeg håper du tar mot til deg og tar kontakt med fastlegen, helsesøster på skolen eller Helsestasjon for Ungdom. Kanskje du skal prøve en gang til å snakke med foreldrene dine også. Jeg er sikker på at de vil ønske å vite hvordan du har det sånn at de kan hjelpe deg.

Jeg legger ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. Lykke til!

 Hilsen psykologen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser