Hopp til hovedinnholdet

Henvist BUP pga konsentrasjonsvansker

Jente 16 år
 

Spørsmål

kort fortalt, så har jeg fortalt foreldrene mine om mine konsentrasjonsvansker som jeg har hatt så lenge jeg kan huske, og som går veldig ut over skole og hverdag. De sier at de lenge har lagt merke til konsentrasjonsvanskene, og tok meg med til fastlegen for å få henvisning til bup. Jeg har veldig mistanke om at jeg har add, for jeg har søkt veldig mye om det og alt stemmer. Hvis jeg prøver å si noe om en diagnose til foreldrene mine blir de bare sure eller ler av meg. Jeg føler at hvis jeg får en diagnose etter å ha vært hos bup, blir det lettere å gjøre noe med det etterpå, siden det er mer konkret enn bare konsentrasjonsvansker generelt. Jeg er derfor redd for at de på bup ikke kommer til å ta meg seriøst heller eller at jeg ikke forklarer situasjonen godt nok til dem. Da kan det helde at jeg ikke får noen diagnose og at det derfor ikke blir noen ordentlig behandling etterpå, og jeg trenger virkelig at det blir bedre med tanke på skole. Hvordan er det de setter diagnose hos bup?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss, jente på 16 år.

Så bra at du har blitt henvist til BUP og at både dine foreldre og din fastlege tar konsentrasjonsproblemene dine på alvor.

Du har hatt problemer med å konsentrere deg så lenge du kan huske. Du skriver videre at dine foreldre lenge hadde lagt merke til dette også.

Mest sannsynlig kunne du vært henvist på et tidligere tidspunkt, men godt at prosessen er i gang nå.

Når dette går utover skole og hverdagen din, er det på høy tid å få deg utredet og jeg er glad for at du nå har blitt henvist til BUP.

Det er veldig flinke psykologer som jobber på BUP og de tar ungdommen i høyeste grad på alvor. Du trenger ikke være redd for å ikke bli tatt seriøst.

Du forklarer deg så godt til oss, så ikke vær bekymret for at du ikke kan forklare deg for psykologen. Dette kommer til å gå så fint, det er jeg sikker på. Uansett om du får en diagnose eller ikke så vil du få hjelp som er nyttig for deg i skolehverdagen og hjemme.

Så lurer du til slutt på hvordan de setter en diagnose på BUP.

 

Den første tiden bruker de til å skaffe seg god oversikt over situasjonen til den som skal motta hjelp. Det får de først og fremst ved å snakke med ungdommen og foreldrene, og kanskje andre som kjenner situasjonen godt. De bruker også spørreskjema og tester. Når de har fått et bilde både av det som er vanskelig og det som fungerer bra, blir de sammen med deg enige om hvilke områder det er viktig å arbeide videre med, og hvordan dere skal gjøre det sammen.

Sistnevnte informasjon er hentet fra artikkelen som jeg har lagt ved.

Masse lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser