Hopp til hovedinnholdet

Er i et forhold som ikke er så bra. Masse sjalusi og krangling. Jeg er så redd  for å være alene at jeg heller velger å bli i forholdet.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Er i et forhold som ikke er så bra. Det er masse sjalusi og krangling. Jeg føler at jeg blir kontrollert og ikke behandlet så bra. Men jeg er kjempe glad i han og han har blitt en stor del av livet mitt. Problemet mitt er at dersom det blir slutt, ender jeg opp helt alene. Har ingen andre rundt meg. Bor alene og har svært få venner og lite kontakt med familie. Så det har bare vært oss to. Og jeg sliter veldig med det å være alene, takler det veldig dårlig. Sliter med depresjon og har slitt mye med selvmordstanker. Jeg er så redd for at dette skal forsterkes om jeg blir alene igjen. Så derfor har jeg valgt å heller forbli i et ikke så veldig bra forhold. Prøver å kontakte venner, men de har lite tid til meg.. Jeg går å forbereder meg på at jeg skal synke så langt ned at jeg kanskje tar livet mitt dersom det blir slutt. Søker på hvilke piller jeg kan bruke, og har medisiner tilgjengelig på jobben. Er så ubeskrivelig redd for ensomheten at jeg ikke holder ut tanken.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år

Så fint at du skriver til oss på Ung.no og forteller hvordan du har det. Det høres ut som du er i et krevende forhold og at du vil bli sittende igjen å ha det vondt uansett hva utfallet av forholdet blir. Slik trenger det heldigvis ikke å bli!

Det er noe i forholdet som ikke er bra sier du. Hva er det som gjør at dere krangler så mye? Det er også mye sjalusi sier du. Gjelder dette begge eller er det en av dere som er sjalu?

Du opplever at han kontrollerer deg og ikke behandler deg bra. Du sier ikke noe om hva han gjør som ikke er bra for deg. Du skriver at du er veldig glad i han. Det er jo ikke så rart at du har blitt glad i han - han er jo som du sier blitt en stor del av livet ditt.

Men jeg tenker at så lenge du føler at dette forholdet ikke er bra for deg så skal du lytte til det.

Din utfordring hvis jeg forstår deg rett er at du er veldig redd for at du skal bli alene. Du sliter med depresjon og selvmordstanker og du er redd for at dette skal forsterkes hvis forholdet tar slutt.

Jeg forstår godt frykten din! Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i det du skriver så du er ikke alene om å ha det slik!

Det er vondt å være alene! Man er mer sårbar og risikoen for å bli ensom og overlatt til seg selv er absolutt tilstede.

Men jeg lurer på hvor godt det vil være for deg å bli i forholdet du er i nå over tid? Vil dette gjøre at du får det bedre?

Det å føle tilhørighet til noen er noe vi alle trenger. Vi trenger å føle at noen trenger oss og at vi hører til hos noen. Du har liten kontakt med familien din sier du og vennene dine er opptatt.

Hvordan ville det være for deg å forsøke å gjenoppta kontakt med familien din? Eller å ikke gi opp kontakten med vennene dine men fortsette å lage avtaler med dem?

Er det noe du kan gjøre  på fritiden som kan engasjere deg så du ikke føler deg så ensom? Noen foreninger eller aktiviteter av noe slag?

Kunne du hatt dyr? Katt eller hund?

Jeg vil anbefale deg å snakke med en psykolog hvis du ikke gjør det allerede. Du kan få henvisning fra fastlegen din.

Det å få sortert i de triste tankene og snakket om selvmordstanker og ensomhet kan også hjelpe deg til å få det bedre.

Det går an å få det bedre!

Det er viktig for deg å få bearbeidet de følelsene du har overfor kjæresten din og å få hjelp til å finne ut av om det er riktig av deg å bli i et forhold som ikke er bra for deg for å slippe å føle på ensomhet.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av.

Ønsker deg lykke til og håper du får det bedre snart!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kjenner du noen som er i et usunt forhold?

Noen holder hånda foran munnen på ei jente (colourbox.com)

Si ifra om du tror en du kjenner er utsatt for trusler eller vold. Det handler ikke om hvor mye som skal til for at du skal varsle, men hvor lite. Sjekk faresignalene her.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert