Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tvangstanker, spesielt om natten og jeg blir trøtt på skolen. Er det en god grunn til å bruke sovepiller?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med tvangstanker. Det er å gjøre ting flere ganger enn nødvendig eller så vil det og det skje. For eksempel holde pusten til jeg føler meg sliten, kloring og mange andre ting som å åpne skapdører flere ganger. Jeg sliter spesielt om natten når det kommer til at jeg skal legge meg og sovne. Får bare ikke sove. Ligger å tenker til langt ute på natt og er drit trøtt på skolen og skikkelig ukonsentrert. Er dette en god grunn til å kunne bruke sovepiller eller? Vil helst egentlig ikke fortelle noen om tankene mine på ekte ettersom jeg ikke føler meg helt klar til å fortelle noen face to face.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres ut som at du har det vanskelig nå og ønsker en forandring på din situasjon. Jeg vil du skal vite at du ikke er alene om å ikke ville fortelle andre om tvangstankene dine. Mange som har tvangstanker syns det er vanskelig og flaut å fortelle om det. Allikevel vet man at det hjelper å være åpen, og det fins hjelp som gjør at man blir kvitt plagene.

 

Tvangshandlinger er handlinger som en person føler at man er nødt til å utføre. Det kan være rituelle handlinger som det å ikke gå på kumlokk Tvangstanker er tanker eller fantasier som mer eller mindre alltid dukker opp. Tvangstanker og tvangshandlinger henger ofte sammen.

Når det gjelder sovepiller er det lurt for deg å prøve andre tiltak før man bruker det. Ut ifra det du skriver høres det ut som at din tvangslidelse påvirker hverdagen din i stor grad, spesielt ift søvn, og er vanskelig for deg å endre på. Da bør du snakke med noen om det først for å se om samtale og tiltak kan hjelpe deg å mestre situasjonen du står i nå.

Du kan oppsøke fastlegen din å fortelle om hvordan du har det. Fastlege kan vurdere om du trenger henvisning til psykolog. Du er 16 år og dermed helserettslig myndig. Det betyr at du kan få til fastlege uten at foreldre trenger å vite om det. Du kan også kontakte helsesøster eller helsestasjon for ungdom. Jeg forstår at du egentlig ikke ønsker å snakke med noen ansikt til ansikt. Kanskje kan du bruke en av hjelpetelefonene å snakke med noen om det på telefon? 

Det fins hjelp for det du strever med nå, så jeg håper du vil snakke med noen.

Jeg legger ved noen artikler. Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser