Hopp til hovedinnholdet

Når en er ung har en ofte mange vanskelige følelser. En er i en sårbar fase av livet og mange opplever ungdomstiden som vanskelig i forhold til skole, venner, utseende og familie. Mange opplever at følelseslivet i denne perioden kan svinge fra topp til bånn. Endel unge er utsatt for å bli deprimerte. Tegn på depresjon er blant annet mangel på energi, søvnproblemer, dårlig apetitt (maten smaker ikke), indre urofølelse, redusert interesse for omverdenen, nedsatt livslyst, dårlig konsentrasjonsevne. Kjenner du deg igjen i dette? Da kan det hende du er deprimert eller i faresonen for å bli det.   

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 13 år som sliter veldig med depresjon. Har lest litt om det om symptomer åsånt åjeg er klin lik alt.Jeg tror jeg har vært sånn siden 9-10 årsalderen, men det var nok bare en mild versjonJeg vet ikke hvorfor det har vært sånn eller blitt sånn. Jeg har bare pusha meg selv istedenfor å sette seg ned å tenke og kanskje vurdere hjelp. Men nå er det så ille at jeg lurer på om jeg skal skade meg og dø. Jeg får ikke sove om kvelden, klarer ikke gjøre noen ting på skolen, gråter nesten hver dag, sliter med å spise, jeg orker ingenting mer og jeg kjenner at jeg har forandra meg veldig bare siden i sommer. Jeg er alvorlig syk. Og det har jeg først kjent nå. Jeg er også ekstremt stressa og bekymra for alt som kanskje skjer. Har lest om generalisert angst og tror jeg har det å. Tenker alltid at jeg må slutte å gjemme meg bort og tenke positivt men det klarer jeg ikke mer! Jeg klarer ikke si dette til mamma og pappa.Er det noe jeg kan gjøreselv?håper du skjønner situasjonen.takk<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når en er ung har en ofte mange vanskelige følelser. En er i en sårbar fase av livet og mange opplever ungdomstiden som vanskelig i forhold til skole, venner, utseende og familie. Mange opplever at følelseslivet i denne perioden kan svinge fra topp til bånn. Endel unge er utsatt for å bli deprimerte. Tegn på depresjon er blant annet mangel på energi, søvnproblemer, dårlig apetitt (maten smaker ikke), indre urofølelse, redusert interesse for omverdenen, nedsatt livslyst, dårlig konsentrasjonsevne. Kjenner du deg igjen i dette? Da kan det hende du er deprimert eller i faresonen for å bli det. 

Det viktigste du skal vite er at depresjon kan behandles og går over. Depresjon er vanlig og rammer ca. 15% av befolkningen på et eller annet punkt i livet. Det kan ta tid å bli kvitt en depresjon slik at en må regne med at det kan ta litt tid før det blir bedre. I mellomtiden er det viktig å få den hjelpen og støtten en trenger. Jo fortere du søker hjelp jo raskere kan du få hjelp til å få det bedre.

Viktigst med depresjon er å være klar over at du kan ha det, og at du søker profesjonell hjelp. Til din trøst skal du vite at den utmattelsen og håpløsheten du føler, er en del av sykdommen, og er egentlig ikke sann.

Du må også jobbe med å motivere deg selv. Selv om en depresjon sliter på motivasjonen er det viktig å få struktur og orden i hverdagen dvs at du må fortsette å stå opp på morgenen, komme deg ut, gjøre hverdagslige aktiviteter, mosjonere, rydde og vaske. Bor en feks i en rotete leilighet er det viktig å få orden. Å bo i kaos fører ofte med seg at en føler ting blir ennå mer kaotisk og rotete.

Det finnes masse av hjelp du kan få slik at du får det bedre med deg selv, men det innebærer at du må snakke med noen om det du sliter med av vanskelige tanker og følelser. Dersom man er deprimert er det mange som kan få en del negative reaksjoner med nedstemthet, gråt, mindreverdighetsfølelse og tanker om å dø. Hvis man får hjelp og støtte slik at en får det bedre, så får en lyst til å leve videre.

Snakk gjerne med helsesøster på skolen der du går og/eller med dine foreldre. Andre du kan snakke med er legen din, kontaktlærer eller sosiallærer på skolen. De kan gi deg informasjon, hjelp og veiledning videre. Mitt råd til deg er at du skriver ned en side eller to om det du sliter med av vanskelige tanker og følelser. Så kan du vise denne lappen om du syns det er vanskelig å fortelle til den du spør om hjelp. Jeg er helt sikker på at helsesøster m.fl. vil ta deg på alvor og sørge for at du får den hjelpen som du har behov for.

Ønsker du å chatte eller ringe anonymt for å prate med noen kan du forsøke:

Kontaktelefonen for barn og ungdom
Dette er en kontakttelefon som drives av Røde Kors. Her kan du snakke om ting som er vanskelig. Du kan være anonym. 
Åpningstid: Mandag til fredag kl 14.00 – 20.00. Telefon: 800 33 321 
Åpen Chat: Torsdager mellom 17.00 og 20.00
www.korspahalsen.no

Jeg håper dette svaret kan være til hjelp!

Vennlig hilsen

Psykiatrisk sykepleier 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser