Hopp til hovedinnholdet

Jeg har bipolar lidelse 2. Jeg fikk Lamictal for ett år siden. Dette funket bra. Har vært stabil siden. Men har følt meg nedfor igjen i det siste.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har bipolar lidelse type 2, ble diagnostisert for litt over et år siden etter mange års sykdom (seks deppressive episoder og tre hypomane). Jeg har prøvd 6 forskjellig antideppressiva som har gjort meg sykere eller ingen virkning. For ganske nøyaktig ett år siden begynte jeg på lamictal, jeg var på vei inn i en ny deppressiv episode. Lamictal funket langt over all forventning og fjernet alle deppressive symptomer på under to uker, og jeg har vært stabil siden. Men i det siste har jeg følt meg nedfor igjen.. jeg er tiltaksløs, lite energi, negative tanker, selvmordstanker, er på gråten hele tiden osv. Med andre ord, føler jeg er på vei inn i en ny deppressiv episode. Kan jeg bli deprimert igjen selv om jeg bruker lamictal? Eller betyr det at jeg ikke er bipolar allikevel? Det har skjedd ting i det siste som kan ha trigget det. Men burde ikke lamictal hindre en ny deppressiv episode likevel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no. Jeg forstår at du er bekymret for om du er på vei inn i en ny depressiv episode.

Jeg vil råde deg til å kontakte fastlegen din for å undersøke om du er riktig dosert på Lamictal etter så lang tid og om du evnt skal ha annen medisin eller tilleggsmedisin.

Det kan ta lang tid å finne riktig medisin og det er viktig å følge dette opp regelmessig.

Det kan absolutt være mulig at de hendelsene du har vært gjennom nylig kan utløse en depresjon.

Det er veldig individuelt hvordan medisiner virker på bipolar lidelse så det er vanskelig å svare deg på om Lamictal beskytter deg mot depresjoner.

Det som er viktig ved bipolar lidelse er å ha god struktur i hverdagen - med tanke på søvn, måltider og stress.

Det finnes psykoedukative kurs hvor man kan lære å leve best mulig med denne lidelsen. Snakk gjerne med fastlegen din om dette.

Lykke til!

 

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser