Hopp til hovedinnholdet

Min søster har slitt med alvorlig spiseforstyrrelser. Mamma og pappa sliter psykisk av dette. Jeg føler meg etterlatt da all tiden går med til min søster.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Søsteren min har slitt med alvorlig spiseforstyrrelse i 5 år og livet hennes står på spill. Hun får hjelp nå, men jeg føler at jeg blir etterlatt alene med mine problemer da de ikke er ''alvorlig'' nok. Mamma og pappa sliter psykisk, men spesielt pappa. De er utmattet av sykdommen hennes og jeg føler meg veldig etterlatt da all tiden går til henne. Jeg sliter veldig med sosial angst og depresjon. Klarer ikke stå opp om morgenen, sliter med søvn, maten smaker ingenting og det er uaktulet å gå skole da jeg blir uvel og sliten bare tanken. Er veldig usosial og sitter bare på rommet hele dagen. Klarer ikke gjøre hverdagslige ting som å ta bussen, kjøpe noe på butikken, ringe/ta tlf til noen jeg ikke kjenner eller kjenner godt nok. Jeg har slitt med dette så lenge jeg kan huske, men da jeg tok meg et fri år falt virkelig alt sammen. Jeg tør ikke jobbe heller. Jeg vet ikke om jeg orker mer... Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vanskelig og at du føler deg overlatt og alene med det som du strever med.

Det å se at sine nærmeste sliter og kjemper mot alvorlig sykdom er utfordrende. Det høres ut som dine foreldre også er slitne og at dette påvirker hele familien.

Har du noen du kan snakke med om hvordan du har det? Har du fått hjelp underveis?

Du har kanskje også vært mye redd for søsteren din? Kjent på frykten for å miste henne og kanskje også dine foreldre som er slitne?

Det å gå med tunge følelser alene over tid kan føre til depresjon.

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med noen så du kan få bearbeidet det som du strever med.

Det er viktig å tro på at det kan bli bedre! Ikke gi opp!

Du kan sette deg små mål hver dag for å utfordre angsten din. Kanskje det å ta bussen en stopp eller handle en ting på butikken kan være nok i starten. Små skritt gir store endringer etter hvert.

Ofte så blir tankene uoverkommelige og det kan kjennes vanskelig å gjøre noe med dem. Det er imidlertid viktig å eksponere seg noe og ikke la angsten vinne!

Angst er ubehagelig men det er ikke farlig!

Du kan snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog. Det er viktig at du får bearbeidet og sortert i dine følelser og tanker.

Det finnes også ulike pårørendegrupper. Det å møte andre i samme situasjon og å utveksle tanker og erfaringer hjelper og gjør at man ikke føler seg så alene. Fastlegen kan henvise deg til dette.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart for det fortjener du!

Klem til deg!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser