Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig sjalu og er redd for at dette skal gå utover forholdet til kjæresten min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei jeg er en 17 år gammel jente som skriker etter hjelp... jeg har vært sammen med kjæresten min i et år ca nå og jeg elsker han over alt og alle. vi har det helt supert sammen og jeg kunne virkelig ikke ønsket meg noen andre, han er perfekt. problemet er at jeg ikke klarer å unngå å være sjalu... og dette går utover forholdet vårt. hver gang han skal på fest og jeg ikke skal bli med ender jeg med å sitte på rommet mitt alene og gråte meg til søvn i sinne og tristhet. jeg blir så sjalu at jeg blir sint og leimeg, selv om jeg og han vet godt begge to at han alsri ville gjort noe som sårer meg. men jeg klarer bare ikke unngå tanken på at noe KAN skje.... jeg gråter hele tiden i forholdet vårt, uansett om noe er galt eller ei, jeg har sånne "breakdowns" hele tiden og bare spruter ut i gråt bare for at jeg ser en annen jentes navn på for eksempel snapchaten hans... hva skal jeg gjøre? jeg vil ikke at dette skal gå utover forholdet vårt.. føler meg så dum og teit når dette skjer.. hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Først og fremst så tenker jeg at det er en veldig god ting at du selv er oppmerksom på dette problemet. Du sier til og med selv at du innerst inne vet at kjæresten din ikke ville ha såret deg. Det betyr også at du innerst inne vet at du ikke har noen grunn til å være engstelig eller sjalu. Det er dessverre slik at sjaulsi likevel oppstår i forhold som er trygge, det er ikke alltid så godt å si hvorfor, men det er fint å være klar over at dette kan være ødleggende for forholdet.

Jeg tror at veldig mye sjalusi må repareres innen ifra. Det vil si at det ofte er et problem forårsaket mer av egene tanker enn av faktisk hendelser. Det kan være en irrasjonell tanke som det er vanskelig å bli kvitt. Den beste måte å bli kvitt den på tror jeg er å jobbe med hvordan man selv tenker. En viktig ting for deg er nok å fokuser mye på det du selv skriver om at du innerst inne vet at ingenting vil skje. Jeg tror det er veldig viktig for deg å huske på denne tanken når du har det som verst. Om du ser at en annen jentes navn dukker opp på snapchaten til kjæresten din så er kanskje også en bedre fremgangsmåte å spøre han om hvem denne jenta er, fremfor å bli sur med en gang. Det er nok kanskje ikke så lett, men prøve å gjør dette noen ganger for å se om du klarer å holde de sterkeste følelsene litt i sjakk. Det kan også være fint å snakke litt med kjæresten din om dette, slik at han er klar over at dette er noe du jobber litt med for å bli flinkere på. Kanskje kan også en god samtale med han være til hjelp.

Som sagt må du nok jobbe med dette en del selv for å klare å slutte å engste deg så mye når kjæresten din er ute. Én ting du kan gjøre når du merker at du blir sint eller lei deg er å sende en hyggelig melding til kjæresten din for å høre hvordan det går. Mest sansynlig vil han svare deg hyggelig tilbake, noe som kankje kan roe tankene dine ned for en liten stund. Jeg mener ikke at du skal overvåke han eller tvinge han til å fortelle deg alt han driver med, men kanskje hjelper det litt om han gir litt lyd fra seg i løpet av kvelden? En annen ting er jo det at det kan være fint om du finner på ting når han er ute med sine venner. Kanskje kan du være sammen med venninner eller familie for å prøve å få fokuset andre steder. Som sagt så er det også veldig viktig at du selv husker på hvor mye kjæresten din bryr seg om deg og at du ikke kan holde han ansvarlig for ting som bare eksisterer i dine tanker. Prøv også å tenk over at det er unødvendig å ta noen sorger på forskudd. Mest sansynelig vil ikke noe vondt skje, men om det en gang skulle skje så må du håndtere det der og da isteden for å bekymre deg lenge før noe i det hele tatt har skjedd.

Jeg forstår at dette ikke er så enkelt, men jeg syntes som sagt det er en veldig positiv ting at du selv er oppmerksom på dette og jeg tror derfor at dette også er noe du vil klarer å jobbe med. Jeg legger ved noen artikler nedenfor som jeg tror vil være gode for deg å lese. Jeg håper dette var til hjelp og ønsker deg lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser