Hopp til hovedinnholdet

Lurer på hvorfor hun er henvist til BUP når hun sliter med mageproblemer og migrene. Lurer også på taushetsplikten.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge hatt plager fysisk med mage og migrene, de finner ikke ut hva det er så nå blir jeg henvist til bup. Hva skal jeg gjøre der? Hva er sjansen til å bli innlagt i de 3 ukene. Har de taushetsplikt ovenfor foreldre? Håper på raskt svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke gi deg et helt eksakt svar på hvorfor du er henvist til BUP, meg jeg tenker vel at den/de som har henvist deg har mistenkt at det kan være psykiske plager som årsak til de problemene du har med magen og migrene. En mulig slik årsak kan være angstplager. Du skriver ikke noe om det her, men jeg vet at mange som sliter med bla angst kan få slike plager som det du har med migrene og mageproblemer. Dette vil du få hjelp til å finne ut av på BUP.

De aller fleste som får tilbud på BUP blir ikke innlagt, så jeg vil si at sjansene for at du skal bli innlagt er små. Når det gjelder taushetsplikten så kan jeg fortelle deg at i Norge så er den helsemessige myndighetsalderen 16 år. Dette vil si at etter at en er 16 år, har en rett til å bestemme selv når det gjelder helsespørsmål, og helsepersonell har egentlig full taushetsplikt, og kan ikke si noe videre. Det finnes unntak fra denne regelen, når det gjelder veldig alvorlige ting, som misbruk, skader, alvorlig sykdom - eller der f.eks. en 16-åring ønsker å ta en skjønnhetsoperasjoner. I slike tilfeller vil nok helsepersonell ofte si det til de som har foreldreansvaret.

Når det gjelder de som er mellom 12-16 år, så er disse i en slags "mellomstilling". Dette vil si at de ikke er barn under 12 år, der foreldrene har rett til å få vite det meste, men de er heller ikke over 16 år og har dermed ikke automatisk rett til full taushetsplikt heller. Dette er fordi det også finnes en lov som sier at foreldrene (eller de med foreldreansvar) har rett på den informasjonen som de trenger for å kunne være gode foreldre.

Helt konkret så betyr dette at helsepersonell må vurdere i hvert enkelt tilfelle om han skal passe mest på taushetsplikten sin overfor en pasient - eller om han skal passe mest på loven som sier at foreldrene skal ha rett til informasjon. Helsepersonell skal altså også tenke på taushetsplikten sin overfor deg når du er 15 år, og om du ikke vil at legen/psykologen skal si det videre, skal de legge stor vekt på dette. Dersom du har gode grunner til å ikke ville si det til foreldrene dine, som at du ikke har et godt forhold til dem, at de har et annet syn enn deg, osv., skal dette også telle. Men dersom det gjelder noe alvorlig, så vil nok de fleste helsepersonell tenke at de kanskje bør si det til foreldrene.

Håper at du fikk svar på det du lurte på!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser