Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Engstelse for venn som har selvmordstanker

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Jeg har ei venninne som er deprimert. Hun bruker tabletter mot det (tror de heter fevaran eller lignende). Jeg har reagert litt på oppførselen hennes i det siste, og særlig da jeg oppdaget at hun søkte etter "sterke sovepiller" på nett... (hun har snakket om selvmord tidligere, men det er en stund siden). Det jeg lurer på er om hun kan dø hvis hun tar en overdose av fevaran-pillene alene? Hva om hun får skrevet ut sovemedisin av legen sin? Hun bruker også allergimedisin hele året (helt vanlig type tror jeg). Hva skjer om hun blander inn disse? Bør jeg be om å få pillene hennes? Snakke med henne, og hva sier man isåfall? Snakke med legen hennes (kan jeg det? Jeg vet hvem han er, men det er ikke min lege)? Hilsen bekymret kamerat

 

Svar
Hei gutt, 
 
så fint at du bryr deg! Jeg synes du skal snakke med venninnen din først og si rett ut at du kjenner deg bekymret for henne. Du kan si at du opplever at hun er deprimert, du kan spørre om hun fortsatt har tanker om at hun ikke ønsker å leve lenger. Det kan være skremmende å spørre om, men det kan være viktig. Du kan også spørre om du opplever at hun blir godt fulgt opp av legen, om hun trenger en psykolog, om hun har opplevde bedring eller forverring etter start av Fevarin. Dersom du opplever at hun sliter skal du oppmuntre henne til å oppsøke legen din igjen. Du kan også tilby deg å være med. 
 
Dersom du ikke får henne i tale, men fortsatt kjenner deg bekymret, vil jeg oppfordre deg til å ringe til fastlegen hennes. Du står fritt til å uttrykke din bekymring til legen. Vanligvis skal legen informere din venn om en slik bekymring, og hvor den kommer fra. Men, dersom du uttrykker at du er redd din venn er suicidal kan legen la være å informere om din kontakt, og ta kontakt med din venn for å undersøke dette nærmere. Men, det beste er selvfølgelig å venninnen din tar kontakt med sin egen lege selv. 
 
Du kan ringe Hjelpetelefonen for å få noen flere innspill på dette. 
 
Hilsen legen
 
Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser