Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan bli mer pratsom og mindre sjenert?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Veit ikke helt om jeg tok på riktig emne men... hei jeg er en jente på 13 år som skal begynne på ungdomsskolen til høsten. Men jeg har et problem: det er at jeg er unormalt sjenert:( og det er jeg veldig lei av å være. Jeg rekker aldri opp handa i timene, jeg leser aldri frivillig høyt i klassen. Jeg begynner heller aldri og snakke med folk hvis ikke de snakker til meg først. Men jeg vil ikke at det skal fortsette sånn når jeg begynner på ungdomsskolen. Kan dere gi meg noen råd eller tips eller si hva jeg kan gjøre med det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål og at du henviser deg til ung.no!

Å bli mindre sjenert er en prosess, og ikke noe som kan skje over natten. Man må ta tak i det, og jobbe med det over tid!

Om du har noen venner eller andre du kjenner, anbefaler jeg deg å snakke med dem om det. Forklar dem situasjonen, slik at de er klar over hvordan du føler deg. Da vil det være lettere for dem å hjelpe deg videre. Deretter kan du prøve å bli kjent med dine venners venner.

Når du skal starte en samtale kan det være lurt å tenke over ting dere kan snakke om, før dere faktisk starter å snakke. Gode samtaleemner kan være skole, felles venner, interesser eller hobbyer. Still gjerne spørsmål til samtalepartneren, slik at han/hun må svare og deretter kanskje stiller et spørsmål tilbake. Når dere først har fått samtalen i gang, vil den etter hvert gå litt av seg selv.

Når det gjelder å være muntlig aktiv i timene, bør du nok ta deg en prat med lærer eller helsesøster. De kan komme med mange godt råd til hva du bør gjøre, og hvordan du kan bli mer muntlig.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Inn- eller utadvendt?

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag