Hopp til hovedinnholdet

Jeg overtenker veldig mye, og det ødelegger forholdet til meg og kjæresten min litt. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en av de som overtenker. Jeg overtenker HELE tiden når det kommer til både skolen, utdanning, sammenligner meg selv med andre jenter. Jeg er i et forhold med en gutt og jeg overtenker mye når det kommer til dette. Jeg bekymrer meg for om han ser på andre jenter og sånt. Jeg føler meg litt paranoid og dette har ødelagt litt i forholdet vårt allerede, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å stoppe det. Jeg vil jo fortelle han om det er noe jeg synes er ekkelt, og det har jeg gjort, men det har skjedd så ofte og så mye...Det tar helt knekken på meg. Kan dere hjelp meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Jeg forstår godt hvor slitsomt det er å overtenke absolutt alt. Det gjør deg konstant stresset og bekymret for absolutt hver minste detalj. Det er kjempe slitsomt, men det er noen teknikker du kan gjøre for å prøve å bekymre deg litt mindre. 

 

Første er den enkleste og mest oppbrukte teknikken noensinne, men den er bare brukt så mye fordi den faktisk funker. Og det er; Pust. Jeg vet det høres tullete ut, men når tankene dine går rundt og rundt i hodet ditt, og du forestiller deg hver eneste ting som kan gå galt osv.. Ta et dypt drag inn. Prøv å fokuser på at du skal puste dypt nede i brystet ditt, og kjenn på at tankene forsvinner litt mens du tenker på noe annet, aka pusten din. 

 

Neste er å prøve å tenke at selv om det er kjempe lett å forestille seg det verste utfallet mulig, så må du huske at det mest sannsynlig ikke skjer. Det er kjempe lett å forsvinne inn i hjernen sin og tenke at hver eneste detalj betyr noe og at alt må analyseres, men husk at ikke alt blir katastrofalt. 

 

 

Det går bra. Minn deg selv på det. Prøv å fokuser på det du vet, og ikke det du tror kommer til å skje. Det kan hjelpe. Fokuser på de tingene du vet, og prøv å ikke analysere alt det du tror kommer til å skje, eller alt du ikke kan gjøre noe med. 

 

Det er bra du er ærlig med kjæresten din. Neste gang du overtenker noe, spør deg selv om du tror det er sannsynlig at han har løyet eller er utro, (eller hva enn det måtte være.) Før du nødvendigvis snakker med han om det. Hvis du anklager han for ting du tror kommer til å skje, eller som du kanskje har overtenkt, så er det ikke så rart at det kan skape litt rifter om det ikke er sant. Men husk på at han bryr seg om deg, eller så hadde han ikke vært sammen med deg. 

 

Pust, og minn deg selv på at det går bra å ikke vite alt, og det går bra å ikke være klar over alt som kommer til å skje i den mulige fremtiden. Det går fint. Pust. Dette ordner seg, det lover jeg deg. Men det er bra du selv er klar over det, fordi da kan du mentalt minne deg selv på å prøve å ikke slite deg selv ut med dette. 

 

Lykke til.

Hilsen ungdomsredaksjonen. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser