Hopp til hovedinnholdet

Legene klarer ikke  bestemme seg for om jeg har en psykoselidelse eller DID. Noen er bestemt på psykose mens andre mener DID.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært tvangsinnlagt 8 ganger siden 7. Februar (og noen frivillige). Men legene kan ikke holde meg lenge fordi de ikke klarer å bestemme seg for om jeg har en psykose lidelse eller DID. Noen er bestemt på psykose mens andre mener DID. Jeg går ut og inn av en tilstand hvor jeg er så paranoid at jeg sitter med kniv, mener at staten er korrupt, at verden styres av aliens, ser og prater med demoner, gud og djevelen, sloss imot politiet og andre som rører meg, prater et "oppdiktet" språk, påstår at jeg trer inn i en annen dimensjon, har chip i hodet, osv... Jeg husker ca 80% av ting jeg gjør og sier i denne tilstanden. Er dette psykose eller er det DID?? Jeg kan gå inn i den tilstanden, være der i noen timer, kanskje et døgn, så ut i noen timer, deretter inn...osv... Jeg trenger å vite hva som skjer med meg. Jeg mister meg selv helt... (Jeg er helt rus- og alkoholfri, ser og hører faste personer også til vanlig, går på Zyprexa men er i perioder dårlig på å ta dem.)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg kan forstå at du er frustrert og at det er vanskelig å vite hva du skal forholde deg til når legene ikke blir enige.

Psykose eller DID er to diagnoser som er omfattende å utrede. Jeg kan dessverre ikke si til deg hverken det ene eller andre fordi jeg ikke vet så mye om din bakgrunn.

Hvis jeg forstår deg riktig så er din opplevelse av virkeligheten forvrengt og at du går inn og ut av dette. Dette kan være symptomer på en psykose. En DID er en avspalting av personligheten hvor man skifter personlighet og blir en helt annen person - da er ofte identiteten og uttrykket helt forskjellig og man kan fremstå som to ulike personligheter.

Jeg vil anbefale deg å forsøke så godt du kan og ta Zyprexa regelmessig fordi den kan miste effekt dersom den utelates.

Jeg anbefaler deg å be om en grundig utredning av psykolog eller psykiater slik at du får riktig behandling. Dersom du ikke har noen behandler i dag kan vedkommende som skriver ut Zyprexa til deg henvise deg videre.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

Lykke til!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Schizofreni

Symptomene på schizofreni kan være svært forskjellige fordi sykdommen kan ha mange stadier, faser og uttrykk.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser