Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

 Spørsmål om hurtig puls og folatmangel. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jente på 20 år som har spm. ang. folatmangel. Siste mnd. følt meg trøtt, svimmel med ubehagelig følelse i kroppen. Hatt forhøyet puls de siste mnd. (80-120/min) i hvilepuls opp mot vanlig P 60/min i hvile, opplevd noe uregelmessig hjerterytme til tider. 176 cm høy, 63 kg, ellers frisk og fin. Ingen kjente allergier. Ikke vegetarianer. Hatt et noe ensidig kosthold og usunn mat siste mnd. grunnet mye jobb og studier, men ikke så store forskjellen fra ellers. Gikk til legen for å ta blodprøver for å utelukke mulige mangler. Det ble påvist folatmangel med en verdi på 5,1. Ble anbefalt å ta tilskudd i tillegg til å tilrettelegge kosten. Jeg finner ikke sammenheng mellom takykardi og folatmangel? Kan den forhøyede pulsen skyldes folatmangel? Hvor lang tid kan jeg forvente å komme opp i normalverdi igjen? Jeg har lest at for høye verdier av folat kan være farlig, så jeg er usikker på hvor lenge det er vanlig med tilskudd ? Har dere noe annen nyttig informasjon om mangler? Takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har fått påvist folatmangel hos legen. Mangel på folat fører til anemi/blodfattighet. Anemi er at man har for lite blod(celler), og/eller at de røde blodcellene som dannes, mangler viktige stoffer. 

For å kunne danne funksjonsdyktige røde blodceller, trengs blant annet folat. Uten nok folat, kan man få de symptomene som en får av anemi. Disse symptomene er nokså like, uavhengig av årsak til anemi (om det er jern eller folat man mangler f eks). Typiske symptomer på anemi er slapphet, blekhet, svimmelhet, hodepine, men også rask puls.

Pulsen kan øke fordi kroppen forsøker å kompensere for at blodet "ikke fungerer" så godt som ellers. Så det kan være en sammenheng mellom hjertebank og folatmangel. Men rask puls kan ha mange andre årsaker også; stress, psykiske plager, feber, betennelser osv. Noen ganger måler man bare rask puls, uten at det er tegn på sykdom.

Dersom du "kun" tok blodprøver hos legen, og ikke fikk vurdert den raske pulsen, bør du få pulsen sjekket opp igjen- dersom det er plagsomt og ikke går over.

Eller begynner prøvene/folat å normalisere seg ganske raskt, etter at man tar tilskudd (avhengig av utgangspunkt). Etter ca 2 mnd bør man regne med å se normale prøver, kanskje før også. Så du bør bli undersøkt/fått ta nye prøver etter ca 2 mnd.

Det er riktig at høye doser folat over lang tid (hvis man ikke har en særskilt grunn til mangelen), kan medføre høyrere risiko for sykdom. Men å korrigere en mangel opp til normalt nivå (slik jeg oppfatter at du skal), er ikke farlig.

En bør vurdere etter ca 2 mnd, og etter nye prøver, om og hvor lenge du da skal fortsette med tilskudd, eller om en f eks kan gjøre noe med kosten e.l.

Dette bør fastlegen din vurdere.

Her kan du lese mer om folatmangel.

Alt godt og god bedring!

 

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse