Hopp til hovedinnholdet

Hei. Jeg sliter litt med tics. Dette er noe jeg har fått hjelp for før av profesjonelle, men føler ikke dette er noe som hjalp meg veldig. Jeg har ofte en del angst/depresjon (tror jeg). ofte føler jeg meg fanget i min egen kropp pga den stressende følelsen av å måtte gjøre et tics. Jeg har egentlig prøvd alt, men jeg vil gjerne høre om det finnes råd her.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter litt med tics. Dette er noe jeg har fått hjelp for før av profesjonelle, men føler ikke dette er noe som hjalp meg veldig. Han som hjalp meg kunne nesten utelukke at jeg hadde tourettes syndrom siden jeg ikke sliter med verbale tics. Jeg har ofte en del angst/depresjon (tror jeg). ofte føler jeg meg fanget i min egen kropp pga den stressende følelsen av å måtte gjøre et tics. Jeg tenker på det hele tiden. Det er en følelse lik å holde pusten. Jeg får ofte klaustrofobi av å være i min egen kropp, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg sliter med å slappe av. Jeg skulle så gjerne fått opplevd en dag, eller kun en time med et liv uten tics... Jeg aner ikke hvordan det er å slappe av, uten å ha konstante spenninger i kroppen. Jeg har egentlig prøvd alt, men jeg vil gjerne høre om det finnes råd her. Jeg vet egt ikke hvorfor jeg skriver her, for jeg tror ikke det vil hjelpe, men akk nå føler jeg meg så nedfor at jeg bare måtte få det ut til noen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 16,

Tusen takk for at du ville skrive til oss. Det høres ut som at du sliter mye med ticsene dine, og jeg synes du er modig og tøff som tar kontakt med oss selv om du er usikker på om dette vil føre med seg noe som kan være nyttig for deg.

Dine opplevelser med tics

Du beskriver at du ofte føler deg fanget i kroppen din, at du får en slags indre klaustrofobi pga. den stressende følelsen det er å måtte utføre et tics. Du har vansker med å slappe av, det er som om du holder pusten, går med konstante spenninger i kroppen og du klarer ikke å la være med å tenke på dette med tics. Utover dette forteller at du at du strever med angst og depresjoner, og du vil så gjerne være foruten ticsene bare en dag, eller en time. Jeg føler med deg, det kan ikke være lett å streve så mye med noe du ikke selv opplever å ha kontroll over. 

Om Tourettes syndrom og tics

Da jeg ikke vet hvor mye du kjenner til eller har lest deg opp på om Tourettes syndrom, så vil jeg også informere om at de vanligste lydticsene er kremting, harking og snufsing og ikke banning som lidelsen er kjent for. Det er bare ca. 10 prosent av de med Tourettes syndrom som strever med banning. På denne måten skal man ikke bare se etter verbale ord, men også lyder. De motoriske bevegelsene man ser mest til i Tourettes syndrom er blunking, grimaser, ulike hode- og skulderbevegelser.

Du skriver at du opplever mye stress og uro når det gjelder ticsene dine. Dette er veldig vanlig for de som strever med Tourettes syndrom. Både når det gjelder motoriske tics og lydtics, da også ufrivillig banning, opplever mange oppleveforvarsler i forkant av ticsene. Disse forvarslene oppleves gjerne som en trang til å utføre ticsene, og beskrives ofte som kløe, kribling, uro eller kiling i kroppen. Man kan sammenligne dette med å forsøke å la være å blunke med øynene. Din beskrivelse er også god, som om du holder pusten. Disse forvarslene bygger opp spenningen i kroppen før et tics, og etter at man har utført ticset så kjenner man på avslapning. På denne måten blir avslapningen etter å ha utført et tics sterkt belønnende og kan være med på å opprettholde ticsene. For meg så høres det ut som om ditt strev sammenfaller med denne beskrivelsen. 

Om utredning av Tourettes syndrom

Du forteller at du har fått hjelp fra profesjonelle for ticsene dine, uten at du opplever at dette har vært til hjelp for deg. Det er jeg lei for å lese. Du skriver ikke hvilken faggruppe denne profesjonelle du har vært i kontakt med tilhører. På bakgrunn av at jeg ikke vet mer om den du har snakket med, så blir det viktig for meg å informere deg om at det kun er lege, psykiater eller psykolog som kan diagnostisere deg med Tourettes syndrom. For å kunne gjøre dette må du utredes grundig, og ofte ber man om bistand fra foreldre.

Du skriver at vedkommende du har vært i kontakt med nesten kunne utelukke at du har Tourettes syndrom da du ikke sliter med verbale tics. Det er slik at de diagnostiske kriteriene for Tourettes syndrom er at du skal ha hatt ett eller flere tilfeller av verbale tics før fylte 18 år. Det betyr at dersom du ikke har opplevd verbale tics før, så er det ikke før du er 18 år og uten erfaring med verbale tics at Tourettes syndrom kan utelukkes. Du skriver imidlertid at du ikke sliter med verbale tics. Betyr dette at du har verbale tics, men kanskje ikke så ofte? Eller at du sliter mer med motoriske tics? Dette er viktig informasjon som fastlegen din eller en psykolog trenger å vite for å stille riktig diagnose. 

Videre anbefalinger

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din hvor du på ny tar opp hvor mye du strever med ticsene i hverdagen. Ta gjerne med det du har skrevet til oss. Det at ticsene dine går utover din livskvalitet og at du også strever med depresjon og angst, kan være grunner som gjør at dere finner ut at fastlegen skal henvise deg til psykolog på BUP. 

Dersom du allerede er blitt utredet, og ikke er enig det diagnostiske, så har du i følge pasientrettighetslovens §2-3 rett til fornyet vurdering av helsetilstanden din av spesialisthelsetjenesten.

Det er også viktig å infomere om at det finnes behandling for tics, selv om du ikke har Tourettes syndrom. Dette kan du også få på BUP. Du etterlyser råd om hva du kan gjøre, og et tips er å gjøre deg kjent med avspenningsøvelser. Jeg legger ved en artikkel som blant annet skriver om avspennings- og pusteøvelser, men det finnes også andre gode avspenningsmetoder på nett. Avspenningsøvelser kan hjelpe deg til å slappe mer av, og bryte mønsteret hvor det kun er utførelsen av ticset som gir midlertidig avslapning.

Du kan også lese mer om Tourettes syndom på touretteforeningens hjemmeside ved å trykke her. De har informasjon og brosjyrer om Tourettes syndrom. De har også en kontakttelefon du kan ringe på telefonnummer 31411055 hvor du kan be om råd og få veiledning. 

Jeg håper at du synes dette var nyttig å lese. Jeg håper du tar kontakt med helsepersonell på nytt, og jeg ønsker det all lykke til videre og i framtiden.

 

 

 

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser