Hopp til hovedinnholdet

Har du noen kostholds- og treningstips til å gå ned i vekt på en sunn måte? Jeg trenger virkelig hjelp, jeg orker ikke kaste opp lenger..

Jente 16 år
 

Spørsmål
Jeg er en jente på snart 17 år, som har hatt bulimi siden november i fjor. Hatt tendenser før, men det var da det virkelig slo til.
I perioder kunne jeg gå uten mat i det hele tatt, og noen ganger spiste jeg til alt jeg kom over, til og med ting jeg ikke likte, for så å kaste opp igjen.
Jeg har gått ned 15 kg på det meste, men nå har jeg gått dem opp igjen. Sykdommen er ikke borte, men bedre. Har vært med helsesøster, lege og psykolog, og alt har vært veldig vanskelig for både meg og familien min.
Men det jeg egentlig trenger hjelp til er å gå ned i vekt.. For alt jeg ønsker er å være liten og pen. Nå er jeg over 80 kg.
Lurte på om det hadde gått an å få litt tips til en kosthold-dagsliste, og trening for en uke, eller noe i den duren. For jeg trenger virkelig hjelp, jeg orker ikke kaste opp lenger.. Jeg vil slanke meg på en sunn måte, som virker, og en måte der jeg holder meg nede.

Må gi litt skryt til denne nettsiden også, kjempebra innsats for oss! :) Setter virkelig pris på det.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Så bra at du har fått hjelp til å takle sykdommen din, og er på bedringens vei. Det er et stort steg du har gjort i forhold til å endre holdningene og vanene dine. Vi vil prøve å hjelpe deg på veien videre med råd om et daglig kosthold og fysisk aktivitet.

Når det gjelder kosthold er det viktig at dette er variert, og derfor bør det inneholde litt av alt. Under følger en dagsmeny du kan følge ved å variere bruk av pålegg, middagsmat og alternativer til frokost, kveldsmat og mellommåltider.

Frokost:
brødskiver (bruk så mange du pleier)
pålegg som kokt skinke, kyllingpålegg, servelat, roastbeef, okserull, makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, cottage cheese med syltetøy, oster av forskjellige slag, fiskepudding, kaviar, leverpostei, majonessalater, egg etc. Bruk gjerne myk plantemargarin for eksempel vita under pålegget eller majones under kjøtt-/fiskepålegg. Pynt med grønnsaker, da ser det mer delikat ut:)
1 glass melk
1 frukt

Eller:
Yoghurt/melk/kulturmelk med frokostblanding
1 frukt/syltetøy/nøtter/rosiner på toppen

Eller:
Havregrøt
1 frukt/syltetøy/nøtter/rosiner på toppen

Mellommåltid:
1 frukt/grønnsak eller
1 yoghurt eller
1-2 knekkebrød med pålegg

Lunsj:
Samme som frokost, men varier pålegg.

Eller:
Lag en blandet salat med alt du liker og gjerne dressing som du liker.

Mellommåltid:
Gjerne et av de alternativene du ikke brukte til det andre mellommåltidet.

Middag:
Tenk at du kan dele tallerkenen inn i tre deler hvor
1 del er kjøtt/fisk/kylling
1 del er poteter/ris/pasta
1 del er grønnsaker

Kveldsmat:
Samme som frokost, men varier pålegg. Eller du kan velge et av alternativene du ikke brukte til frokost, for eksempel havregrøt eller frokostblanding med melk.

Mellommåltidene som er satt opp kan du velge selv, kanskje du kun har behov for et om dagen. Kjenn på kroppen din og spis deg passe mett, ikke for mye og ikke for lite.

For at forbrenningen skal være stabil og riktig er det viktig å spise lite og ofte. Ved å gjennomføre måltidsrytmen jeg har beskrevet over kan du stabilisere forbrenningen din.

TRENING: Det er bra om du klarer å leve en aktiv hverdag, med innslag av mange varierte aktiviteter. All bevegelse utover hvile bidrar til en økning i forbrenning, og det er derfor ikke like viktig akkurat hvilke aktiviteter du velger, som det å bare være i bevegelse. Velg aktiviteter først og fremst ut fra hva du liker å holde på med. Det er viktig å ha det morsomt med å være i bevegelse:)

Det du kan begynne med er å legge inn innslag av fysisk aktivitet i hverdagen, som å gå, sykle eller sparke hvis du skal et sted, gå trapper fremfor heis/rulletrapp og hjelp til hjemme med fysisk krevende husarbeid og hagearbeid. En hverdag med jevnlig fysisk aktivitet vil sammen med kostholdet stabilisere forbrenningen. Gå gjerne en tur, enten til fots eller på ski hver dag.

I tillegg er det kjempe bra om du kan trene hver uke. Jeg skal ikke si hvilke aktiviteter du skal velge, for det skal du bestemme helt selv. Det viktige er at du blir sliten og hvertfall litt svett av treningen. Hvor mange økter i uka du skal trene bestemmer du også selv. Du kan faktisk trene hver dag uten å ta skade av det, så lenge du varierer i intensitet. 2-3 harde økter per uke er nok. Resten av øktene bør være roligere. Hvis du klarer å få inn 2-3 økter i uka er det en god start:)

Her er noen forslag til aktiviteter: Gå, jogge, sykle, svømme, gå på ski eller skøyter, spinning, step, crosstrainer, snowboard/alpint/telemark, ballspill, danse, diverse leikaktiviter og turer i naturen. Dette er typiske utholdenhetsaktiviteter, og i tillegg kommer diverse typer styrketrening, f.eks. i form av pilates eller yoga:)

Velg ut fra hva du liker. Sett opp en egen uketreningsplan, hvor du noterer når, hva og hvordan du skal trene. Følg planen i noen uker, og kom gjerne med justeringer, enten å kanskje øke antall treningsøkter, eller prøve andre aktiviteter.

En kombinasjon av utholdenhets- og styrketrening er meget bra. Det er derfor fint om du får inn litt av begge disse treningsformene. For mer informasjon om de to treningsformene kan du klikke her: Utholdenhetstrening, styrketrening.

Lykke til og god jul:)
Vennlig hilsen treningskonsulenten og ernæringsfysiologen, ung.no.
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Styrketrening

Jente løfter kettlebell (www.colourbox.com)

I denne artikkelen kan du lese om hvorfor styrketrening er bra og få tips til ulike måter å trene styrketrening på. Det er viktig med god teknikk når man trener styrke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett


Quiz: Hva vet du om trafikk og førerkort?

Hva slags utstyr er påbudt på sykkel når du sykler på offentlig vei?