Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan jeg prate med om følelser?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hvem kan jeg prate med om følelser, uten at mamma må vite det. Fordi når jeg prater med de voksne på skolen min og det er litt alvorlig, f.eks. At jeg er lei meg eller har gjort noe dumt, så må de si det til mamma og det er greit det, men det gjør også sånn at jeg ikke helt får til å si ting akuratt som det er. Og jeg er en person som trenger å si åssen jeg har det, eller vis det har skjedd noe, så føler jeg at det beste er å snakke med folk om hva som har skjedd ellers går det ikke over. Så hvem kan jeg snakke med? Ps: ikke venner helst, syns det også er vanskelig. Jeg føler også noen ganger at jeg bare trenger en voksen person til å klemme meg og si at det går bra, men jeg føler det er litt ekkelt å spørre om.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk som skriver til oss i ung.no. 

Det finnes flere du kan snakke med om hvordan du har det. Du kan snakke med helsesøster på skolen din eller helsesøster på Helsestasjon for ungdom. Helsesøster har taushetsplikt når du nå er over 16 år (det vil si helserettslig myndig) og ikke er i en farlig situasjon.

Det finnes også en sosialfaglig lærer på skolen din, som skal ha døren åpen for ungdom som ønsker støttesamtaler. Eller du kan prate med kontaktlæreren din. Lærere og skolepersonell generelt har i utgangspunktet taushetsplikt etter forvaltningslovens § 13. Noe som betyr at de ikke kan gi informasjonen videre til andre uten samtykke fra deg. Så lenge du er under 18 år har skolen en plikt til varsle foreldrene dine dersom det gjelder fare for liv og helse, eller er bekymret for deg. Det handler om at forelder har et foreldreansvar som innebærer at de har en rett og en plikt til å ta avgjørelser på dine vegne, også i personlige forhold. Du har en medbestemmelse dersom skolen velger å ta kontakt med dine foreldre. Du skal spørres og høres før opplysninger gis videre, eventuelt at du oppfordres til å gi opplysningen selv.

Jeg synes du skal være tydelig med den du snakker med om at du har vansker med å åpne deg helt dersom alt skal sies videre til moren din. Fortell om erfaringene dine med det og lag en avtale dere i mellom, slik at samtalene blir gode for deg og du får den hjelpen du trenger av en annen voksen.

Jeg har lagt ved et par artikler, som jeg synes du skal ta en titt på og som jeg tror kan være fint for deg å lese igjennom. 

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser