Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Kan det være Tourettes syndrom og bør jeg gå til lege?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ble 18 i vår, og jeg sliter med tics. Jeg har hatt det lenge, men jeg har ikke tenkt på at det egentlig er tics før nå i den siste tiden. Før var det mer at jeg ristet på hodet, blunket med øynene, og bevegd mye på nese og munn og lagd noen grimaser, og jeg har også snufset en del. Det hender også at jeg plutselig lager noen lyder, men dette skjer ikke like ofte. Dette har vart daglig veldig lenge, men nå de siste månedene har det blitt litt verre. Nå er det mye i bena, armer, mage og skuldre. Det hender jeg plutselig begynner å bevege skuldrene veldig mye, eller at jeg strammer muskler i mage, ben eller armer. Dette har også skjedd daglig de siste par månedene. Jeg lurer på om jeg bør gå til legen og om det eventuelt kan være tourettes syndrom siden dett begynte lenge før jeg ble 18? Mvh gutt 18

Besvart 12.08.2017 12:42
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss her i ung.no.

Det er vanskelig for meg å svare på om det du beskriver av tics og ufrivillige bevegelser er Tourettes syndrom. 

Du virker veldig plaget av ticsene og det har økt på, så jeg synes du skal oppsøke legen din for en prat og videre utforskning av symptomene dine. Som regel kreves det spisskompetanse på området for å kunne stille rett diagnose og gi god behandling, så det kan være legen din bør henvise deg videre for utredning og behandling ved ditt lokale DPS. 

Jeg vil også anbefale deg å ta en nærmere titt på touretteforeningen.no, der finner du fin informasjon om Tourettes syndrom. 

Jeg har i tillegg lagt ved noen artikler, som jeg tror kan være fint for deg å lese. 

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser