Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
116111.no
116111.no

Har man rett til å skade seg selv selv om man ikke har noen psykisk diagnose?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Har man rett til å skade seg selv selvom man ikke har noen psykiske diagnoser? Faren min mener nemlig ikke det, tror jeg. Han sier at jeg finner på nye måter å skade meg selv på for å få oppmerksomhet. Er vanskelig for meg å tro på at de virkelig vil jeg skal bo hos dem når han sier sånt. Og da får jeg vondt inni meg. Først rispet jeg armene, så nesten spiseforstyrrelse, så rispe /klippe opp huden på lusken. Så det ikke ble naturlig for andre å se. Fra jeg var 0 - 6 år opplevde jeg omsorgssvikt , ble flyttet da jeg var 6. Så døde søstra til faren min av kreft, jeg fikk kronisk utmattelse syndrom. Går til psykolog.

Besvart 12.08.2017 12:57
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det høres veldig vanskelig ut for deg og jeg synes det er godt at du har noen du kan snakke med om hva du har opplevd og hvordan det er for deg nå. 

Selvskading er ingen god løsning på problemene dine. Selvskading kan for mange - og helt sikkert også for deg - virke lindrende der og da, men dessverre er det ofte slik at selvskading kan øke i omfang og hyppighet. Spesielt dersom vanskelige følelser ikke blir delt og traumer fra fortiden ikke blir bearbeidet. For noen blir selvskading såpass alvorlig at det kan være fare for livet. Du beskriver flere metoder du har benyttet deg av og jeg vil tro at du har det veldig-veldig vondt når du fortsatt tyr til selvskading for å slippe indre smerte. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med psykologen din om selvskadingen din og be om hjelp til å finne andre måter å takle det vonde inni deg. 

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg synes du skal lese.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Selvskading (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser