Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)

Hva kan jeg gjøre for stresse mindre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som nettopp har begynt i 9.klasse. Jeg var syk de 2 første ukene så begynte ordentlig på skole først i forrige uke. Jeg har funnet ut at 9. er mye mer krevende enn 8. og det har gått utover meg, spesielt det med at jeg stresser utrolig mye og bruker kreftene mine på å tenke enn skole.Jeg har noen problemer med venner, konfirmasjonsundervisningene tar mye tid i uken, og rett etter det skal jeg på trening til sent (torsdager).. Har også treninger på mandager og det er da vi har lengst skoledag på skolen. Noe som stresser meg fordi det er mest lekser til tirsdagene. Men spørsmålet mitt er egentlig. Hva skal jeg gjøre for å roe meg ned, og stresse mindre. Fordi jeg vil ikke at det skal begynne å gå utover den psysiske helsa mi. (Er redd for det)

Besvart 13.09.2017 14:08
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du synes det er travelt og har mye å gjøre for tiden og at dette kan oppleves som stress. Og det er bra at du ønsker å gjøre noe med det, slik at du unngår å bli syk og utslitt.

Det er mange gode råd om hva en kan gjøre for å stresse mindre. Ofte handler det om hvordan en tenker om de tingene en ikke får gjort. Hvis en forsøker å konsentrere seg om det som skjer her og nå og tar en ting om gangen, blir en ofte mer effektiv og mindre stresset.

For, som du sier, bruker du mye krefter på å tenke. Forsøk derfor å tenke mindre og gjør mer. Lag en liste over det du må gjøre og planlegg når du skal gjøre det. Ros deg selv når du har gjennomført ting og belønn deg selv med å slappe av og gjør noe hyggelig.

Snakk med noen om hvordan du har det og få hjelp til å planlegge. Sjekk ut om du kan gjøre noen endringer på hvordan du bruker tiden din og legg inn pauser og positive aktiviteter, som å være med venner. 

Jeg anbefaler deg derfor å ta en prat med din kontaktlærer eller sosiallærer på skolen. Du kan også ta en prat med helsesøster om dette temaet.

Ellers anbefaler jeg: Appen SMART

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser