Hopp til hovedinnholdet

Hei. Jeg føler meg veldig ensom. Det finnes nok flere typer ensomhet, og jeg trenger hjelp med en av dem.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler meg veldig ensom. Det finnes nok flere typer ensomhet, og jeg trenger hjelp med en av dem. Jeg er aldri alene i friminuttene, og jeg har folk å være med som er hyggelige mot meg. Men hver gang læreren sier:" Dere skal arbeide to og to", er jeg aldri noens første prioritering. Jeg ser rundt i klassen, og ser de andre får øyekontakt med sine bestevenner som da godkjenner at de skal samarbeide. Jeg får aldri øyekontakt med noen. Enten så velger læreren hvem jeg skal samarbeide med, eller så må jeg klenge meg på noen andre. Jeg vil heller ikke si at jeg har noen bestevenn. Gode venner har jeg, men ingen jeg vil kalle bestevenn. Jeg er veldig gode venner med 2 i klassen min. Vi er på en måte en trio. Men jeg føler at de to er bedre venner, enn det jeg er med noen av dem. Vi skal liksom være en trio, men alt de forteller hverandre, får jeg aldri høre. Føles ut som en utestenging som ikke påvirker meg direkte. Vær så snill hjelp meg med ensomheten. Mvh. Ensom jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no

Jeg skjønner ut fra det du skriver at du føler deg ensom og er lei deg for at du ikke har en bestevenn. Du føler deg også oversett i klasse situasjoner. 

Det er ikke noe galt med deg selv om du ennå ikke har funnet din bestevenn. Du føler deg ensom siden du ikke har noen nære venner. Det er ingen god følelse, og det er forståelig at du er lei deg på grunn av det. Det er nok mange som vil kjenne seg igjen i det å føle at en ikke blir valgt eller prioritert når man skal jobbe sammen to og to. Det er bra at du opplever at folk er hyggelige mot deg i friminuttene og at du slipper å være alene.

Selv om du ennå ikke har funnet en spesiell venn, betyr det ikke at du kommer til å gjøre det. Noen ganger tar det tid til å finne en med samme interesser som man selv har. 

Det beste tipset i denne situasjonen er å være positiv, og prøve og bli kjent med enda flere folk. Kanskje du også skal øve deg litt på å "by på deg selv" - med det mener jeg at du viser interesse og er opptatt av hva andre forteller og gjør.

Om du føler at dette ikke hjelper kan du eventuelt snakke med foreldre dine, helsesøster, rådgiver på skolen eller de to vennene du føler du har mest kontakt med, selv om dere ikke nødvendigvis er "bestevenner". Venner flest stiller nemlig opp for hverandre, om noen har problemer.

Det er også viktig å huske på at du kun er 14 år gammel, og går fremdeles på ungdomsskolen. Når du begynner på videregående er det vanlig å bli kjent med mange nye mennesker, og dette er dermed en god mulighet til å finne seg en bestevenn. Og husk, det er mulig å ha flere bestevenner, så ikke vær redd for å binde deg til andre.

Jeg legger ved noen artikler jeg anbefaler deg å lese. Der vil du få flere tips. 

Lykke til - husk at du er en unik jente. 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser