Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Trives ikke lengre på skolen. Er sliten og lei og stresser hele tiden. Vennene ser meg ikke, og utestenger meg etter skoletid.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Trives ikke lengre på skolen. Er sliten og lei og stresser hele tiden. Har i tillegg en knesykdom og angst, og det hjelper ikke i det hele tatt. Gruer meg hver dag til å gå på skolen, og får ikke sove om nettene. Vennene ser meg ikke, og utestenger meg etter skoletid. Har sagt det til dem, de svarer at de skal bli bedre på å spørre om jeg vil være med, men de gjør det ikke. Får bilder ofte at de er i lag, mens jeg sitter hjemme alene og lei meg. har sagt til dem at jeg har PTSD (posttraumatisk stresslidelse) men de bryr seg ikke. Sitter ofte hjemme for meg selv og er trist og kjeder meg, mens jeg får bilder av at de flirer og har det gøy ilag. Når vi er på skolen dagen etter snakker de bare om det de snakket om da de var ilag dagen før... Er heller ikke den personen som hele tiden spør om jeg kan være med, og om vi skal finne på noe alle i lag. Noen tips til hva jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vanskelig!

PTSD er en lidelse hvor du kanskje i større grad enn mange andre er sårbar for stress. Dette kan være både vanskelig å forstå og samtidig forholde seg til for deg.

Det å være den som er hjemme mens venner er ute og gjør morsomme ting blir ekstra vondt! Da kan det være at man kjenner seg ekstra ensom og utenfor.

Jeg lurer på om vennene dine vet hva det innebærer å ha PTSD?

Det er ikke alltid så lett for de rundt oss og vite hvordan andre faktisk strever. Da kan det bli slik at de ikke hva de skal gjøre også kanskje du føler at de ikke bryr seg.

De bryr seg helt sikkert om deg!

Mitt råd til deg er å forsøke å få til å være sammen med vennene dine av og til. Selv om det er vanskelig for deg å spørre så vil jeg oppfordre deg til å gjøre det.

Det kan være at de ikke vet hva du strever med og at de ikke mener å utestenge deg. Dersom du likevel føler at det er det de gjør så ville jeg sagt fra til dem!

Det er også dessverre av og til slik at dersom man tar lite initiativ selv så blir man spurt lite tilbake om å få bli med. Dette kan være sårt men jeg tror dessverre det er slik uansett om man er ungdom eller voksen.

Det er ekstra utfordrende for deg siden du har gode grunner til å ta det med ro!

Snakk gjerne med helsesøster på skolen din. Det er godt å ha noen å snakke med om hvordan man har det!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese!

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, -og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Venner som "forsvinner"

Venninne forsvinner

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst