Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig med selvskading og trenger å vite hvem jeg kan snakke med?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har sliter veldig med selvskading. Jeg har holdt på med det i ca et halvt år, jeg har også flere ganger prøvd å kutte hoved pulsåren, men jeg mislykker alltid. Jeg trenger å vite hvem det er jeg kan gå til og snakke med. Jeg vil ikke at foreldrene mine skal få greie på noen ting fordi jeg er ikke en sånn person som er komfortabel med at de vet det. Jeg forteller dem ingenting for jeg blir veldig usikker da og føler meg ikke lenger velkommen hjemme. Men er det noen jeg kan snakke med så de ikke får greie på noe? Vil helst ikke snakke med helstesøster.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Så fint at du vil ta tak i problemene dine. Jeg tenker det er viktig for deg å få noen å snakke med om hvor vondt du har det. 

Du kan oppsøke Helsestasjon for ungdom i kommunen din. Der finner du helsesøstre, som kan tilby støttesamtaler og lære deg mer om psykologisk førstehjelp. Sammen kan dere også finne alternative måter for deg å håndtere følelsene dine. 

Flere kommuner i Norge har et lavterskel tilbud innen psykisk helse, der det jobber psykologer som kan tilby samtaler uten særlig lang ventetid. Søk på nettsiden til kommunen din. 

Det finnes også sosiallærer på skolen din, som du kan oppsøke å få til regelmessig samtaler med. 

Du kan fint snakke med helsepersonell uten involvering fra foreldre. De har taushetsplikt. Men, siden du er under helserettslig myndighetsalder (16 år), så er helsepersonell pliktig til å kontakte foreldrene dine dersom de blir alvorlig bekymret for deg. Det er viktig at foreldre vet om ungdommers strev for å kunne være gode omsorgspersoner. Det kan eksempelvis være tilfeller der det er bekymring for alvorlig selvskading/selvmordstanker og planer, pågående overgrep, rusbruk som er bekymringsfullt. 

Jeg vil anbefale deg å snakke med foreldrene dine. Det er ikke slik at du må si alt du tenker eller føler, men de bør vite at du har det så vondt som du beskriver i innlegget ditt. De kan forhåpentlig gi deg støtte, trygghet og omsorg. 

Du kan også ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111. De er der for deg og vil veldig gjerne lytte til deg og hjelpe. Eller du kan bruke chatte med flinke frivillige på nettsiden www.korspaahalsen.no.

Jeg har lagt ved flere artikler, som jeg tror kan være fint for deg å lese. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser