Hopp til hovedinnholdet

Typen min har nylig prøvd å ta livet sitt. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Typen min har nylig prøvd å ta livet sitt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16,

Takk for at du skriver inn til oss nå som du befinner deg i en vond tid. 

Du forteller at kjæresten din nylig prøvde å ta livet sitt, og nå lurer du på hva du skal gjøre.

Kjæresten din trenger hjelp

Du skriver ikke så mye rundt hva som har skjedd i forkant eller etterkant av kjæresten din sitt selvmordsforsøk. Det blir derfor viktig for meg å skrive at det er viktig at kjæresten din får hjelp for det han gjennomgår nå. Dersom han ikke har fortalt noen om dette, så er det viktig at han får hjelp. Oppfordre ham til å ta kontakt med fastlegen sin, eller dersom du eller han er redde for at han skal komme til å gjøre et nytt selvmordsforsøk, dra til legevakten eller ring 113. Dersom han ikke ønsker hjelp, må du fortelle dette til noen voksenpersoner du har tillit til. Om det er hans foreldre, eller dine foreldre, andre omsorgspersoner, en lærer eller helsesøster på skolen, så ikke stå alene med dette.

Ta vare på deg selv

Du lurer på hva du selv skal gjøre. Jeg vet ikke om dette kom som et sjokk på deg, eller om du visste at kjæresten din strevde med selvmordstanker og depresjon. Uansett, når noen forsøker å ta livet sitt, setter det mange tanker og følelser i sving. Mitt viktigste budskap er at du tar vare på deg selv, og er god med deg selv nå og i den tiden som kommer. 

...Snakk med noen

Jeg synes derfor at det er viktig at du får støtte til å stå i dette. Jeg vil anbefale deg å snakke med de rundt deg, kanskje mamma eller pappa eller en annen omsorgsperson? Foreldre kjenner barna sine godt, og vil dem det beste. Foreldre kan være gode å ha når man er lei seg, og når man trenger trøst og medfølelse. Du kan også snakke med venner om det som har skjedd, dersom dette kjennes naturlig for deg.

Du skal vite at det er mange ulike måter å reagere på når man opplever noe så overveldende og vondt og det er ingen måter som er feil. Sorg, sinne, fortvilelse, tomhet er noen av reaksjonene man kan kjenne på. Noen bruker kort tid på å komme seg gjennom noe som dette, mens andre bruker lengre tid. Noen trekker seg tilbake, mens andre har behov for å snakke med noen. Vi på ung.no vet at det hjelper å snakke om hvordan man har det, og det er viktig at du ikke står alene i dette. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine, kan du snakke med helsesøsteren på skolen, eller ta kontakt med helsestasjonen for ungdom dersom kommunen din tilbyr dette. 

...Vær en kjæreste, ikke en behandler

Jeg synes det er fint at du tenker på kjæresten din nå, og ønsker å støtte ham. Det er ikke alle som strever har en kjæreste som deg. Jeg vil anbefale deg å snakke med kjæresten din om hvordan du best kan være en støtte for ham. Det kan hende han har noen gode tanker rundt dette selv. Kanskje du også har noen tanker om hva som hjelper deg når du kjenner deg fortvilet eller lei deg? Jeg legger ved en artikkel som handler om hvordan man kan være en god venn for noen som strever. 

 

Selv om det er fint at du er der for kjæresten din, så er det viktig at du setter noen grenser for hva du synes er greit å høre, og hvor mye du ønsker å snakke om eller lytte til det vonde som kjæresten din strever med nå. Det er nemlig ikke slik at du skal føle at du nå må være en terapeut for kjæresten din. Det er det profesjonelle behandlere som skal være, og det er disse og kjæresten din som skal jobbe sammen for at han skal bli bedre igjen. Du er hans kjæreste, og skal fortsette å være den du er overfor kjæresten din.

Jeg håper at du syntes dette var nyttig å lese, og jeg ønsker deg og kjæresten din all lykke til i tiden framover. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser