Hopp til hovedinnholdet

Jeg har slitt med depresjon og angst de siste årene og har lagt merke til at jeg har store problemer med hukommelsen min.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med depresjon og angst de siste årene og har lagt merke til at jeg har store problemer med hukommelsen min. Jeg husker nesten ingenting fra barndommen min eller ungdomsårene (bare bilder eller korte øyeblikk). Jeg husker veldig dårlig hva jeg gjorde forrige uke (kan huske at jeg var på kino men ikke hvilken dag osv), hvis jeg så en film forrige måned er jeg til og med usikker på hvem er var med og gjerne hvilken film. Og husker veldig lite av samtaler jeg har med venner og familie. Folk tror bare jeg er glemsk, ler det bare vekk og tenker/sier det bare er slik jeg er. De vet ikke hvor skremmende det faktisk er å huske så lite. Nå har jeg begynt på en høyere utdanning og jeg føler jeg ikke lærer noen ting uansett hvor mye jeg leser og pugger (har prøvd flere metoder). Jeg vet på en måte at jeg kan det og har lest det, men greier ikke å huske detaljer. Vet ikke hva jeg kan gjøre og lurer på om jeg bare skal gi opp…

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du strever med angst og depresjoner og at du har vanskelig for å konsentrere deg. Jeg kan forstå fortvilelsen din veldig godt og at tanker om å gi opp kan komme.

Ikke gi opp!

Det er ikke uvanlig at man strever med hukommelse og konsentrasjon når man strever psykisk. Det kan være ulike årsaker til hvorfor det er slik. Jeg vil anbefale deg å snakke med psykolog slik at du får sortert i tanker du går med og på den måten "ryddet plass" til annen informasjon.

Det hjelper å ha noen å snakke med!

Du kan få henvisning fra fastlegen din - alternativt om det er psykolog der du studerer?

Når det gjelder hva du har lest og hva du kan for så å tvile så kan dette minne om prestasjonsangst.

Det finnes ulike apper og øvelser som hjelper til å øve på tilstedeværelse og på å observere tanker og indre stress. Dette kan være noe du kan prøve og se om du kan ha nytte av.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Lykke til og alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst