Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har tidligere slitt med spiseforstyrrelse - nå føler jeg meg tykk igjen og spiser derfor ikke før på kvelden og da spiser jeg mye. Hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med at jeg føler meg utslitt. Går påbygg i tillegg jobber jeg noen dager i uken ved siden av. Jeg er så sliten og det går utover selvtilliten. I 9-10 klasse slet jeg litt med spiseforstyrrelser, men fikk hjelp og gikk en del opp igjen i vekt ogsånt. Men nå, jeg føler meg så tykk! Jeg er så ekkel og begynner å gråte når jeg ser meg selv i speilet og når jeg dusjer. Jeg spiser som regel ikke noe før klokken er sånn 18:00, men når kvelden kommer spiser jeg sååå mye og jeg føler meg nå så Jævli ekkel. Pleier å greie å kaste opp igjen men nå greide jeg ikke og jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Hater det her, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Vil bare se helt grei ut

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Takk for at du skriver til ung.no.

Det er ikke så rart at du føler deg sliten. Du går på skole, jobber ved siden av og spiser ikke før på kvelden. I tillegg har du vanskelige tanker om egen kropp. "Å føle seg tykk" er noe mange med en spiseforstyrrelse kan kjenne på. Jeg sender med en link fra ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser) som kan være fin å lese; Den feite følelsen.

Du har slitt med spiseforstyrrelser tidligere og det høres ut som om du kanskje er på vei inn i en spiseforstyrrelse igjen. 

Når du går sulten over lengre tid fører  det til at kroppen skriker etter næring og at hjernen tenker konstant på mat. Å gå uten mat frem til klokken 18 gjør at hjernen din ikke fungerer og du blir mer mottakelig for stress og tankekjør. I tillegg vil du bli veldig sulten når du venter så lenge med å spise. Det er derfor du opplever at du spiser for mye på kvelden. Du skriver at du pleier å kaste opp. Sender med linken Skader ved spiseforstyrrelse slik at du kan lese om skadevirkningene med å kaste opp.

Jeg anbefaler deg å søke hjelp, enten til helsesøster eller til fastlege. De kan også hjelpe deg til å få behandling. Det er viktig at man i behandling for spiseforstyrrelser får måltidsbehandling i tillegg til samtaleterapi. De fleste med en spiseforstyrrelse må få hjelp til å bli trygg på hva riktig mengde mat er og til å spise regelmessig.
I flere deler i landet har de behandlingsmetoden CBT (kognitiv terapi) som er anbefalt metode i behandling av bulimi. I Oslo på Regional seksjon for spiseforstyrrelser tilbyr de CBT-e. Dette er også en behandling Helse vest tilbyr. Her er en lenke som gir deg informasjon om Behandling i ulike regioner i Norge.

Måltidsbehandling vil si at den som er syk får en kostliste med fastlagte tidspunkt for fire hovedmåltid. I tillegg anbefales det å ha 2-3  mellommåltider også på denne kostliste. Å ha en god struktur på måltider vil gi et jevnt blodsukker. Når man har en spiseforstyrrelse er det viktig å bryte sulten, enten man har anoreksi eller bulimi. Flere med bulimi kan sulte seg i perioder, de hopper over måltider og ender da opp med å "miste kontrollen" og overspise på kvelden.

Jeg legger ved en lenke fra Sunn idrett slik at du kan lese om hva kroppen din trenger av mat i løpet av en dag.

www.sunnidrett.no/spis-smart/maltidsrytme/

 

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Kropp (ung.no)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser