Hopp til hovedinnholdet

Hvordan unngå å skade tennene mine når jeg kaster opp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente som har slitt med bulimi i litt mindre enn et år, jeg kaster opp 3 ganger og mer daglig nå for tiden. Og jeg ser at det går utover tennene mine, dette er jeg veldig bekymret for. Jeg har generelt et veldig bra spytt tror jeg, for jeg hadde alltid veldig hvite tenner før sykdommen og har aldri hatt hull. Det at jeg nå kan se at tennene mine er mer misfarget plager meg veldig, jeg hadde satt pris på om jeg kunne fått noen råd på hvordan jeg kan skade tennene mine minst mulig og hvordan jeg kan styrke dem hvis det er mulig. Jeg vet at jeg helst burde snakke med foreldrene mine om problemet mitt men jeg er ikke klar for det enda, men jeg vil helst minske skadene sykdommen påfører meg. Så vær så snill å gi meg tips jeg burde gjøre for å få minst mulig syreskader, hadde satt veldig pris på det (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til ung.no.

Å kaste opp så ofte som du gjør skader båden tannhelsen din og din somatiske helse. Jeg anbefaler deg å lese om Skadevirkninger av spiseforstyrrelse.

Det er fullt mulig å få hjelp og behandling for spiseforstyrrelser. Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster som kan hjelpe deg å sende henvisning til BUP. Der kan du få noen å snakke med.

Du spør hvordan du kan unngå å skade tennene dine. For å få en god tannhelse er det viktig å spise sunn mat til faste måltider. Vi vet at du kan få syreskader på tennene dine av å kaste opp. Du kan få hjelp av en tannlege til å se på tennene dine og finne ut hvor mye de er skadet og om du trenger behandling for emaljeskader. Den eneste måten å unngå å skade tennene sine på er å slutte med oppkast. Dette kan være vanskelig for en med spiseforstyrrelser. Det er derfor veldig viktig at du søker hjelp så raskt som mulig.En spiseforstyrrelse trenger behandling. I dag er anbefalt behandling Familieterapi slik at den som er syk kan få støtte og hjelp fra foreldrene sine. En spiseforstyrrelse er alt for alvorlig til at en ungdom skal slite med den alene.

Jeg håper du etterhvert tør å snakke med foreldrene dine om dette. De kan bli viktige støttespillere for deg.

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tannlege - pris og timebestilling

Tannlege (colourbox.com)

Tannlegetimer er gratis til du fyller 19 år. Deretter betaler du 25 prosent av prisen frem til du blir 21.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser