Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Har et problem med å legge meg for sent.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et problem og det er at hver kveld før jeg legger meg sitter jeg på telefonen i senga. Jeg sjekker snap, insta og youtube. Jeg vet det ikke er lurt, men hver gang jeg lar telefonen ligge nede føler jeg at jeg må ha den og det blir vanskeligere å sove. Jeg prøver å sette en grense for hvor lenge jeg skal være på telefonen, men alltid blir det 20-60min overtid. I ukedagen kan bli helt opptil klokka 22.30-23.00 og i helgene kan det bli helt opp til klokka 23.00-02.00. Alarmen min i ukedagene står på 07.00, men når den går ligger jeg alltid i senga i minst 20min. Jeg er trøtt på morningen og slapp. Jeg hater denne avhengigheten! Hvordan skal jeg klare å slutte med dette?!? PS: det har vart veldig lenge.

Besvart 29.10.2017 12:44
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss i Ung.no, jente 13 år.

Du tar opp en problemstilling som er ganske vanlig for mange ungdommer og som mange vil kjenne seg igjen i.

At du nå etter at det har vart lenge, ser på dette som et problem og spør oss om hvordan du kan klare å legge bort mobilen uten at det plager deg, er første steg i riktig retning.

En endring må til, du orker ikke være så trøtt om morgenen og du hater denne avhengigheten. Det forteller meg at du er motivert og motivasjon er den viktigste faktoren for å skape en endring.

Du må rett og slett bestemme deg for å la telefonen ligge på det tidspunktet du har satt deg om kvelden.

Jeg tror det er lurt å legge fra seg telefonen et sted i hjemmet slik du har gjort og ikke ta den med på soverommet.

Da blir fristelsen for stor til å ta en titt på den. Etter at har lagt fra deg telefonen, må du la være å tenke på den. Tenk heller at det skal bli godt å sove og være uthvilt neste dag. Det er faktisk anbefalt å ikke være på sosiale medier en time før man skal sove, slik at hjernen kan få hvile.

Slapp heller av med en bok som du leser før du legger deg. Du bør heller ikke legge deg så veldig mye senere i helgene enn på ukedagene. 

Les gjerne også vedlagte artikler!

Hvis du synes det er vanskelig å få til disse endringene alene, kan du for eksempel snakke med helsesøster på skolen om dette.

Ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Zelda om mobiltelefonen

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Mobilen er med overalt. Klarer du deg uten? Hva med mobil på skolen? Og tenker du over sikkerheten på mobilen din? Det ligger jo mansse personlige opplysninger der...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn