Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Noen tips på ting jeg kan gjøre annerledes?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg gikk på fotballtrening tidligere, men er nå aktiv to ganger i uka i gymtimene på skolen. Jeg vil sove lengst mulig, så jeg hopper over frokosten i hverdagen og står opp 20 minutter før skolen begynner og tar T-banen til skolen. I lillefri kjøper jeg skolebolle og en brus på Rema. Jeg blir ofte slapp og ukonsentrert i timene. Ellers er jeg litt trøtt og lei. Jeg spiser ikke så mye frukt, men får skolefrukt hver dag. Jeg kjøper gjerne pizza i storefri og spiser middag sammen med familien hver dag. På kveldene liker jeg å henge med vennene mine. Da spiller vi ofte videospill sammen. Det blir ofte sent, så jeg er ikke i seng før klokka 23.00-24.00. Har du noen tips på ting jeg kan gjøre annerledes?

Besvart 11.11.2017 23:53
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at du kjenner en del på at du er trøtt, ukonsentrert, slapp og lei. Dette kan henge sammen med hvordan du lever livet ditt. Sånn umiddelbart vil jeg råde deg til:

  • Prioriter å spise frokost hver dag. Lag eventuelt noe klart dagen før som du kan ta i hånde på vei ut døra.
  • Fortsett å spis frukt og grønnsaker daglig. Spis helst grovt brød og drikk gjerne melk eller vann til måtider. Prøv å spise snacks og drikk brus bare i helgene.
  • Begynn å trene mer, gjerne 2-3 ganger i uka i tillegg til gymtimene
  • Legg deg så tidlig at du kjenner at du er uthvilt når du våkner om morgenen. Spør eventuelt om vennene dine kan spille litt før sånn at det ikke blir så sent på kvelden før dere får lagt dere.

Men du vet sikkert at alt det jeg har nevnt er lurt. Det er ikke lett å legge om livsstilen. Hvordan lever resten av familien din? Har de voksne hjemme hos deg en sunn og fornuftig livsstil som du kan prøve å tilpasse deg? Hvem er gode rollemodeller for deg? Se til andre som tilsynelatende har mye energi og overskudd i hverdagen. Prøv å finne ut hva de gjør for å ha det bra.

Det er bra at du kjenner hvordan du har det. Prøv deg frem med en forandring av gangen. Hva gir deg energi og overskudd? Prøv å gjøre det som kjennes lurt ut for deg. Se også tips i vedlagte artikler.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Løper i sand (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

- Jeg har ingen motivasjon til å gå på skolen. Hva gjør jeg?

Gutt sover (colourbox.com)

Jeg orker ikke å gå på skolen og hvis jeg først er der så har jeg ingen motivasjon for å gjøre noe. Nå risikerer jeg å å stryke i flere fag, hva skal jeg gjøre?

Les mer

Derfor føler du deg alltid trøtt og sliten

Sovner foran pc'en (colourbox.com)

Føler du deg konstant trøtt og sliten? Da er du ikke alene.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Søvn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om søvn