Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Lurer på hvordan diagnostisering av sosial angst foregår.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg har sosial angst, men jeg vil ikke diagnostisere meg selv. Så jeg lurte på hvordan diagnostisering av sosial angst fungerer? Må jeg bare kontakte fastlegen min, slik at hun kan fastslå om jeg har det eller ikke, eller skal hun henvise meg til en psykolog som skal sette diagnosen. Jeg er så utmattet, det ville vært så mye enklere hvis jeg kunne sette et ord på problemene mine. Jeg er så lei av folk som spør meg om hvorfor jeg ikke går bort og snakker med andre, eller lærere som vil vite hvorfor jeg ikke er aktiv i timen, eller folk som tror jeg er uhøflig fordi jeg ikke snakker med dem. Jeg har lest mye av det dere har skrevet om sosial angst her, og jeg har de aller fleste symptomene og etter at jeg begynte på vgs har de blitt verre og verre. Jeg er redd for at hele livet mitt kommer til å bli ødelagt på grunn av dette.

Besvart 20.11.2017 10:46
 

Svar
Hei

Det jeg anbefaler deg å gjøre er å begynne med å snakke med fastlegen din. Hvem som er fastlegen din finner du ut på denne linken www.helfo.no. Du kan selv ta kontakt med fastlegen din når du er over 16 år og det gratis med timer for deg hos fastlegen og hos psykologer når du er under 18 år.

Fastlegen din vil ikke utrede deg for sosial angst, men vil både kunne tilby deg medisiner mot dette og kunne henvise deg videre til psykolog på BUP for videre utredning og behandling av sosial angst.

Jeg håper derfor at du begynne med å snakke med fastlegen din. Når du har vansker med å sette ord på det du sliter med kan det være lurt av deg å skrive ned en side eller to om det du sliter med av angst og vise dette til fastlegen din.

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Inn- eller utadvendt?

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst