Hopp til hovedinnholdet

Sliter med depresjon og angst. Har selvmordstanker.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel jente og jeg sliter ekstremt for tiden. Jeg har null kontroll over noe jeg gjør og ingenting gir mening i hodet mitt. Jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen og jeg sliter i tillegg med panikk angst og blir ofte svimmel av for mye stress og nervøsitet. Jeg er redd for alt hele tiden. Jeg skyver bort alle for jeg klarer ikke å ta i mot hjelp, jeg nekter å snakke med psykologer det fungerer bare ikke, prøvd mange forskjellige og det er ingen hjelp i det. Jeg har selvmords tanker en gang i blant og det er litt skummelt... mange av vennene mine mener jeg burde bli innlagt for de ser på hele situasjonen som kritisk. Vet ikke hva jeg skal gjøre..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du bør og må gjøre er å skaffe deg hjelp for det du sliter med av depressive plager og angst plager.

Du beskriver her så mye angst og depressive plager, inkludert selvmordstanker, at du opplever tap av kontroll og vansker med å konsentrere deg på skolen. Det sier meg noe om at du bør ha hjelp, og det er akkurat det som er mitt råd til deg. Du skriver her at du tidligere blant annet har snakket med psykologer, men at du da ikke opplevde at det fungerte. At det ikke fungerte tidligere betyr ikke at det ikke kommer til å fungere i dag. Det jeg derfor anbefaler deg å gjøre er at du snakker med fastlegen din og/eller helsesøster på skolen der du går om det du sliter med. Vis gjerne den/de du snakker med det du har skrevet her til oss i UNG.no. Hvem som er fastlegen din finner du ut på denne linken www.helfo.no.

Selvmordstanker er langt vanligere enn de fleste tror, men dette betyr likevel ikke at alle som tenker på å ta livet sitt faktisk har planer om å gjøre det. Å ikke orke å leve lenger er ikke nødvendigvis det samme som å ønske å dø. Ofte er ønsket om å flykte fra det som er vondt og vanskelig, eller ønsket om å endelig få lov til å slappe av/sove ut, større enn ønsket om å dø. Forhåpentligvis er det slik også for deg. 

Selvmordstanker er ofte et uttrykk for at man har det svært vanskelig og ikke ser noen umiddelbar løsning på problemene sine. Man er rett og slett fullstendig utslitt og ser på det meste som et slit. Når man befinner seg i en slik sinnstilstand er man som regel overveldet av alt det en opplever som negativt i livet sitt. Man klarer ikke å tenke fremover og huske på de tingene i livet som faktisk er positive. Jeg er overbevist på at du har hatt øyeblikk i livet ditt som var fylt av glede, selv om det ikke er disse du fokuserer på akkurat nå.

Heldigvis finnes det alltid håp, og det er alltid en mulighet for at ting vil bli bedre. Dersom du gir livet en sjanse, garanterer jeg at du vil få flere gode øyeblikk i fremtiden. Dette kan det imidlertid være vanskelig å innse på egenhånd. Om du har planer om å prøve å ta livet av deg, er det svært viktig at du snakker med noen voksne fagpersoner om disse planene, slik at du kan få nødvendig, profesjonell hjelp til å få det bedre med deg selv. Til tross for at det noen ganger kan være vanskelig å forestille seg at noen kan hjelpe deg, så finnes det god behandling for de vanskene du sliter med. Selvmord er aldri en god løsning, verken for deg selv eller de du er glad i!

Jeg håper at du snakker med helsesøster og/eller fastlegen din! Ikke gå alene med det du sliter med!

 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser