Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene skal skilles. Hva kan jeg si uten å måtte såre stefaren min?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fant ut for ikke lenge siden at mine foreldre skal skilles. Pappa er egentlig bare stepappa, men han har vært der for meg veldig lenge. I det siste har han ikke vært så veldig hyggelig mot meg. Og jeg sliter med å velge hvor mye jeg vil bo hos han. Fordi begge to har sagt at vi kan komme å gå som det passer oss, men han vil vite sånn ca hvor mye jeg kommer til å være hos han. Jeg er så usikker pga han har oppført seg som han har fra før av. Hva kan jeg si uten å måtte såre han? Jente 15 som har skilte foreldre for andre gang

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Jeg forstår at dette føles vanskelig for deg. Det er ikke et lett valg å ta og du skriver også at du er opptatt av ikke å såre noen med det valget du lander på.

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med foreldrene dine (både mamma og stefar, enten sammen eller hver for seg). Si det som det er og fortelle at det er et veldig vanskelig valg du nå står ovenfor. Si at du er usikker og ikke vil såre noen. Kanskje dere kan finne frem til en fin ordning sammen? Dessuten er det jo slik at en fordeling ikke behøver å være permanent og for alltid, men den kan justeres etter hvordan det blir og kjennes ut for deg. Du må jo også ta hensyn til hvordan det blir for deg å flytte frem og tilbake mellom to hjem. Kanskje det blir veldig slitsomt for deg? Kanskje det kjennes mer rett i hos mamma enn hos stefaren din, eller omvendt? Du må jo også ta hensyn til praktiske ting som reisevei til/fra skole, vennekrets o.l.

Foreldrene dine er voksne og de skal tåle at dette blir vanskelig for deg og de skal også kunne motta valget du tar på en voksen og god måte. Jeg vil tro at de begge har det ganske tøft nå. Kanskje det også er årsaken til at stefaren din har vært litt mindre hyggelig i det siste? 

Jeg synes du nå skal ta mest hensyn til deg selv og kjenne etter og følge det som kjennes best eller godt nok for deg akkurat nå. Så kan det være at du ønsker noe annet når det har gått en liten stund.

Jeg har lagt ved noen artikler, som jeg tror kan være fine for deg å ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Flytting når foreldrene skiller seg

Skilsmisse kan skape en sårbar situasjon for foreldrene, men kanskje ennå mer for barna, særlig dersom én eller begge foreldre skal flytte.

Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Stines erfaring med skilsmissen

Jente med ryggen til

Stines foreldre skilte seg da hun var 13 år. Her intervjues hun av Kristin om hvordan hun har det etter skilsmissen.

Av Kristin, ungdomsjournalist på ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser