Hopp til hovedinnholdet

Bruk av Cafe vert. Vil gå ned i vekt.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er ei jente som er 14 år gammel som veldig gjerne vil gå ned i vekt. Jeg er 157-158 cm høy og veier ca 58-59 kg. Har prøvd å trene annenhver dag, men det er vanskelig fordi jeg har så mange andre ting jeg må få gjort! (Som å være med venner, øve til prøver, jobbe med presentasjoner, gjøre lekser osv..) Går det an å bruke Cafe vert? Jeg har lest at det har funket på veldig mange andre, men problemet er at de er jo voksne. Er det farlig om jeg begynner med det samtidig som at jeg trener litt av og til? Mamma sier at jeg er helt normal, men om jeg vil gå ned i vekt så må jeg bare begynne å trene. (Har ikke snakket med henne om Cafe vert) Er jeg overvektig eller normal? Takk for svar <3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du spør fagpersoner i tillegg til at du snakker med mamma om hva du vil. Stol på moren din. Du har en normal vekt. Cafe vert anbefales ikke for personer under 18 år.  Det bør du unngå. Vi vet ikke nok om virkning og bivirkning av Cafe-vert. Det er en av grunnene til at man fraråder det til personer under 18 år. Det er vitkig at du ikke spiser noe som kan forstyrre vekst og pubertetsutvikling.

Et sunt kosthold og trening er viktig for god helse. Du trenger ikke gå ned i vekt? Som ungdom er du enten i starten, eller kommet godt i gang, med puberteten. I puberteten forandrer kroppen seg av naturlige årsaker, og for noen kan dette føles uvant og skummelt. Med mindre man har en alvorlig overvekt så fraråder vi slanking i ungdomsårene, dette fordi kroppen trenger å få tilført nok og riktig næring for å vokse og utvikle seg slik den skal. Har du tenkt på at både skjelettet, musklene dine og hjernen utvikler seg mye i den alderen du nå er i?
 
For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdomsårene. Fortsett å snakke med moren din om det du tenker på. Det er lurt å trene. Da får du en sterk, fin og smidig kropp. Du trenger ikke trene hver dag. 
 

Har du spørsmål om vekt er det fint å ta dette opp med helsesøster på skolen eller fastlegen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp i vekt eller ned i vekt uten at det går utover din helse. Se også vedlagte artikler.

Lykke til videre.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser